Glosariju skoro pet miliona, ostalima dva

Montefarm dobavljačima duguje 13 miliona, od čega će se sedam pokriti iz tekuće budžetske rezerve

9674 pregleda 6 komentar(a)
Zastoj u isporuci ljekova i medicinskih sredstava: Montefarm (arhiva), Foto: Boris Pejović
Zastoj u isporuci ljekova i medicinskih sredstava: Montefarm (arhiva), Foto: Boris Pejović

Vlada je odlučila da se iz tekuće budžetske rezerve Fondu za zdravstveno osguranje isplati sedam miliona eura, kako bi se podmirio dio duga koji Javna apotekarska ustanova Montefarm duguje veledrogerijama za nabavku ljekova i medicinskih sredstava.

Ukupni dug Montefarma s presjekom na 22. avgust po ovom osnovu je bio 12,94 miliona eura i zbog njega je došlo do zastoja u snabdijevanju i isporuci ljekova i medicinskog materijala.

Prema podacima u koje “Vijesti” imaju uvid u vezi s ovom isplatom iz tekuće budžetske rezerve na Montefarmovom spisku se nalaze 24 dobavljača, a u ukupnom dugu najveće obaveze su prema kompaniji Glosarij kome se duguje 7,52 miliona (58,12 odsto). Drugi dobavljač sa spiska kome se najviše duguje je Glosarij CD sa 1,5 miliona (11,60 odsto). Osnivač obje kompanije je Branislav Martinović.

Te dvije kompanije će ujedno dobiti i najviše novca koji je obezbijeđen u tekućoj budžetskoj rezervi i to Glosarij četiri miliona, Glosarij CD 811,68 hiljada.

Kompanija Farmegra je treća na spisku i njoj se duguje 1,3 miliona eura i biće joj isplaćeno 706,35 hiljada.

Prema podacima dobavljaču Medica se ukupno duguje 839,25 hiljada, Urionu 350 hiljada, Farmi lab 319 hiljada, Osmom redu 211,38 hiljada, Ponteri 151 hiljada, Medicalani 116 hiljada...

Od 24 dobavljača sa spiska Montefarm nema dug prema Inel Medica i SanMe.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić na sjednici je juče istakao da se zdravstveni sistem nalazi u alarmantnom stanju i pred kolapsom, a zašto je doveden u takav polažaj posao je za tužilaštvo.

Američka bonitetna agencija Standard and Poor’s u posljednjem izvještaju za Crnu Goru je ukazala da su zaostale dugovi u zdravstvenom sektoru jedan od glavnih uzročnika ovogodišnjeg deficita budžeta koji će biti na oko 6.5 odsto bruto-domaćeg proizvoda.

Šćekić je kazao da je projekat “Evropa sad” ugrozio funkcionisanje zdravstvenog sistema, jer u budžetu za prethodnu godinu nije obezbijeđen novac koji je Fond za zdravstvo potraživao.

”Samim tim, dugovi koji su nastajali unazad desetak godina nisu mogli da se izmire, a nisu mogli da se obezbijede ni tekuće obaveze”, rekao je Šćekić.

Šćekić je poručio da vrlo brzo neće moći ljekovima da snabdijevaju zdravstvene ustanove, te je zato apelovao na poslanike da što hitnije usvoje rebalans budžeta, kako bi se predvidio dodatni novac za zdravstvo.

”Zahvaljujući neodgovornom ponašanju bivšeg ministra finansija Milojka Spajića, mi imamo situaciju da ne možemo da platimo obaveze koje se tiču snabdijevanja ljekova. Ne može Montefarm da isplati dugove veledrogerijama, a tiču se najtežih pacijenata. Najlakše je povećati plate imaginarno, a ne ostaviti pare u budžetu”, rekao je Ščekić.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da su u maju, kroz pregled zaostavštine prethodne administracije, došli do nedostajućih 65 miliona za finansiranje zdravstvenog sistema. On je kazao da je za vrijeme prošle Vlade traženo dodatnih 500 miliona eura za zaduživanje, što ukazuje, kako je ocijenio, da je i tada neko bio svjestan da će doći do ove situacije.

On je podsjetio da je programom “Evropa sad” ukinuta ustavna kategorija - obavezno zdravstveno osiguranje.

”Ovo je zaostavština prethodnih šibicara i garniture koja se nadam se, neće više ponoviti, ali je suština da se u budžetu za 2023. godinu optimalno finansiraju potrebe Fonda zdravstva, imajući u vidu da nema obaveznog socijalnog osiguranja, pa čak nema zakonskog osnova da se da novac. Stvar je dobre volje koliko će da se da novca”, rekao je Damjanović.

Ministar odbrane Raško Konjević kazao je da je prošla parlamentarna većina hvalila budžet i glasala za njega, a da danas govore o kolapsu finansijskog i zdravstvenog sistema.

”Prije ste pretjerano hvalili Spajića, a sad ga pretjerano kritikujete. Treba da nađete mjeru”, rekao je Konjević, koji je takođe pozvao tužilaštvo da preispita prethodne postupke.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je da je situacija u zdravstvu godinama u alarmantnom stanju, te da su se problemi samo gomilali.

Bonus video: