Iskoristiti potencijale za razvoj elitnog turizma

U narednom periodu treba da se baziramo na profitu, da segmentiramo i “gađamo” tržišta sa dobro platežnim gostima. Nadam se da ćemo ubuduće razgovarati o još uspješnijim i profitabilnijim sezonama”, rekao je ministar ekonomskog razvoja

1568 pregleda 2 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Perspektiva crnogorskog turizma je u hotelima visoke kategorije, zbog čega je neophodno nastaviti realizaciju vizije Crne Gore kao elitne turističke destinacije, ocijenjeno je na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG).

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, kazao je da Crna Gora ima ljepotu i potencijal za elitni turizam.

“Moramo svi da se borimo i ponudimo kvalitet i nove sadržaje. U narednom periodu treba da se baziramo na profitu, da segmentiramo i “gađamo” tržišta sa dobro platežnim gostima. Nadam se da ćemo ubuduće razgovarati o još uspješnijim i profitabilnijim sezonama”, rekao je Đurović na sjednici koja je održana u Kolašinu.

On je, kako je saopšteno iz PKCG, dodao i da je veoma zadovoljan ljetnjom sezonom, između ostalog i zbog toga što se slutnje zbog kašnjenja njenog špica nijesu ostvarile.

“Drago mi je što danas nema takozvanih praznih gradova i što u njima boravi veliki broj turista. Ugostitelji i hoteli dobro rade, a najave su da ima dosta rezervacija za septembar”, saopštio je Đurović.

Potpredsjednik PKCG, Nikola Vujović, takođe smatra da je potrebno nastaviti realizaciju vizije Crne Gore kao elitne turističke destinacije.

“Nastaviti tu viziju znači planski razvijati ovu industriju, a ostvarenje infrastrukturnih pretpostavki je jedan od ključnih elemenata za njenu realizaciju. Mislim da je Kolašin najbolji primjer kako planska realizacija određenih projekata utiče na to da ponuda i razvoj budu drastično bolji”, naveo je Vujović.

Turistički poslenici i predstavnici Vlade kazali su da su zadovoljni realizacijom i postignutim rezultatima ljetnje turističke sezone koja se nastavlja i u septembru, ali i da je već sada neophodno pristupiti pripremama za predstojeću zimsku i narednu ljetnju.

Predsjednik Odbora, Ranko Jovović, saopštio je da je, prema preliminarnim podacima Monstata od 2. septembra, tokom prvih sedam mjeseci ove godine u kolektivnom smještaju ostvareno 620 hiljada dolazaka, 79 odsto više nego u uporednom periodu prethodne godine, što je ostvarenje od 90 odsto u odnosu na isti period 2019.

“Ostvareno je 2,26 hiljada noćenja, 66 odsto više nego prošle godine, odnosno 92 odsto u odnosu na 2019. Prema nezvaničnim podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), procjenjuje se da je u avgustu sezona na nivou 80 odsto one iz 2019. godine, a postoje dobre najave rezervacija za septembar i ako se ne dese neki veći izazovi u poslovanju, epidemiološki ili geopolitički, možemo se nadati i dobroj postsezoni”, rekao je Jovović.

On smatra da je neophodno intenzivirati aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije i buke, izboriti se sa deficitom stručnog kadra u turizmu, snažnije povezati turizam i poljoprivredu i unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu.

Predsjednica Opštine Kolašin, Marta Šćepanović, govorila je o važnosti otvaranja prve dionice auto-puta za dobre rezultate koje je Kolašin ostvario tokom sezone, dok je predsjednik lokalne Turističke organizacije, Aleksandar Vlahović, kazao da je sezonu odlikovala dobra popunjenost smještajnih kapaciteta, kao i brojne manifestacije koje su privukle turiste.

Đurović je saopštio da će auto-put dovesti u Kolašin brojne turiste, naročito skijaše, te da već sada treba razmatrati rješavanje određenih infrastrukturnih izazova u toj opštini, koji se odnose na nedovoljan broj parkirališta i vodosnabdijevanje.

Predstavnik Nacionalnih parkova (NPCG), Veselin Luburić, rekao je da je zadovoljan 33 odsto većom posjetom koju bilježe u odnosu na prošlu godinu, kao i da očekuje da se takvi trendovi zadrže do početka novembra.On smatra da bi trebalo razmotriti mogućnost za povećanje cijena ulaznice u NP, što bi doprinijelo povećanju ulaganja u sadržaje tih područja.

Predsjednica Turističke organizacije Žabljak, Vanja Krgović Šarović, kazala je da su tokom ljeta uglavnom imali više gostiju nego 2019, i to iz Njemačke, Francuske, Belgije, Egipta i Izraela, a upozorila je i na probleme vodosnabdijevanja, parkiranja i divlje gradnje, koji se moraju riješiti uz podršku institucija.

Glavna turistička inspektorka, Svetlana Šljivančanin, saopštila je da su tokom ljeta imali dvije hiljade inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je otkriveno 648 nepravilnosti, najviše u Ulcinju i Budvi.

Evidentirano je 506 žalbi gostiju, najviše na neizdavanje fiskalnih računa, uređenost i opremljenost kupališta, naplatu plažnog mobilijara, izostanak spasilaca i naplatu po većoj cijeni nego što je iskazana u meniju.

Predstavnica Čelebić Cityja, Milena Brajović, ukazala je na veliki problem nedostajuće radne snage koji je ove godine kulminirao, te im onemogućio da pokrenu kuhinju u novom hotelu.

Predstavnik Astoria grupe, Igor Vujošević, kazao je da je neophodno uraditi sve što je moguće kako bi se riješio problem nedostajuće radne snage, podsjetivši da bi uvođenjem service charge-a benfite imali država, poslodavci i zaposleni.

Đurović je rekao da će u narednom periodu Ministartsvo raditi na iznalaženju rješenja nedostajuće radne snage, ali da to predstavlja jedan od globalnih problema sa koji se suočava čitav svijet.

“Stalni sezonski radnik jedan je od modela koje je moguće implementirati”, naveo je Đurović i pozvao PKCG da dostavi analizu i uporednu praksu benefita uvođenja service charge-a.

Direktorica NTO, Ana Tripković Marković, pozvala je privrednike da se jave ovoj organizaciji, imajući u vidu brojne predstojeće aktivnosti u okviru kojih se očekuje posjeta deset studijskih grupa iz brojnih evropskih zemalja.

Ona je dodala i da se aktivno radi na otvaranju novih avio-linija u partnerstvu sa Air Montenegro.

Samostalni savjetnik u Sektoru za projekte PKCG, Stefan Jovanović, prezentovao je na sjednici projekat reforme sezonskog zapošljavanja, koja će doprinijeti pojednostavljenju i skraćivanju procedura prijave radnika, odnosno poboljšanju efikasnosti sistema angažovanja sezonske radne snage u turizmu, porastu broja formalno angažovanih sezonskih radnika u tom sektoru, kao i rastu budžetskih prihoda po osnovu plaćenih poreza i doprinosa.

Bonus video: