Revizor zabrinut za Prvu banku

Banka lani ostvarila gubitak od 4,45 miliona, akumulirani iznosi 28,2 miliona, a kapital dodatno pao za šest miliona, dok je zatraženo povlačenje depozita

42135 pregleda 47 komentar(a)
Revizoru sporne i ispravke vrijednosti i prikazani kapitalni dobici: Prva banka, Foto: Luka Zekovic
Revizoru sporne i ispravke vrijednosti i prikazani kapitalni dobici: Prva banka, Foto: Luka Zekovic

Prva banka je za 2021. godinu iskazala neto gubitak u iznosu od 4,45 miliona eura, akumulirani gubitak od 28,2 miliona eura, dok ukupni kapital banke na kraju prošle godine iznosi 32,3 miliona eura (šest miliona manje nego 2020), a koeficijent solventnosti je 13,28 odsto (u 2020. 13,41 odsto), navedeno je u izvještaju revizora BDO na poslovne izvještaje Prve banke za prošlu godinu koji izražava rezerve u mogućnost banke da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti.

”Pored toga, banka ima visoku koncentraciju depozita. Do kraja 2022. godine dospijeva 9,6 miliona oročenih depozita. Banka nema konkretnu informaciju kakva je namjera deponenata po pitanju ovih depozita, ali ne očekuje odliv kompletnih depozita.

Navedene okolnosti, zajedno sa ostalim pitanjima iznijetim u odjeljcima Mišljenje revizora i Skretanje pažnje našeg izvještaja, mogu ukazivati na postojanje materijalno značajne neizvjesnosti koja može izazvati sumnju u sposobnost banke da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti. Rukovodstvo banke je razmotrilo različite scenarije uticaja korekcija na solventnost, kao i odliva oročenih i avista depozita, i na osnovu istih smatra da bi pokazatelji poslovanja bili u skladu sa zakonom propisanim pokazateljima”, navedeno je u izvještaju revizora.

Banka je ovaj izvještaj revizora trebalo da dostavi Centralnoj banci (CBCG) do kraja aprila, ali to nije uradila uz obrazloženje da nije mogla blagovremeno da angažuje eksternog revizora. CBCG nije prihvatila ovo obrazloženje već je izrekla kaznu banci. Revizorski izvještaj dostavljen je tek prije nekoliko dana. Većinski vlasnik Prve banke je Aco Đukanović, brat predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića.

Elektroprivreda, koja ima 20 odsto akcija Prve banke i najznačajniji je njen deponenet, u martu je, zbog potreba investiranja, zatražila povlačenje oročenih depozita od osam miliona, kao i da joj banka isplati subordinisani dug od šest miliona eura. U skladu sa Odlukom o adekvatnosti kapitala subordinisani krediti se uključuju u dopunski kapital prilikom obračuna koeficijenta solventnosti koji ne smije pasti ispod 10 odsto. Bivša DPS uprava EPCG je u posljednjem mjesecu svoje vlasti, potpisala šesti aneks o produženju subordinisanog duga do 2028.

U mišljenju sa rezervom, revizor navodi da ukupni bruto krediti i potraživanja od klijenata na kraju prošle godine iznose 193 miliona, kao i da je banka procijenila i obračunala ispravku ove vrijednosti za 18,1 milion u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja.

”Prema našem mišljenju, zasnovanom na sprovedenim revizorskim procedurama, ispravka vrijednosti za stavke bilansne aktive, kao i rezultat tekuće godine, su potcijenjeni najmanje za iznos od 2,6 miliona eura”, navedeno je u izvještaju.

Banka je prošle godine ostvarila ovoliki gubitak zbog toga što je morala otpisati iznos od 10,9 miliona eura za finansijske instrumente koji ranije, kako je navedeno, nisu vrednovani po fer vrijednostima.Banka je imala i vanredni prihod od 6,1 milion eura od kapitalne dobiti, koju je ostvarila prodajom stečene imovine u vrijednosti od 12 miliona i prenos udjela Bemaksu u firmi “First Real Estate Management 3” za 1,6 miliona. Da nije bilo prodaje ove imovine gubitak bi bio još veći.

Bonus video: