Firmi povezanoj sa Šarićem Prva banka otpisala dug od milion i po eura

Češke firme “Lunez one” i “Rahika uno SRO” su ranije preuzele dugove od četiri miliona eura firme “Tera ING” prema Prvoj banci. “Teru ing” je osnovala je pljevaljska firma “Mat company”, povezana sa kontroverznim biznismenom Duškom Šarićem

28035 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Revizor BDO u izvještaju dostavljenom Centarnloj banci Crne Gore (CBCG) navodi da je Prva banka prošle godine otpisala cijelokupno potraživanje od firme iz Češke “Rahika Uno SRO” od milion i po eura.

Češke firme “Lunez one” i “Rahika uno SRO” su ranije preuzele dugove od četiri miliona eura firme “Tera ING” prema Prvoj banci. “Teru ing” je osnovala je pljevaljska firma “Mat company”, povezana sa kontroverznim biznismenom Duškom Šarićem.

Banka je 2012. godine sa “Hemstead Invest Limited” sa Kipra zaključila ugovor o prodaji potraživanja od ukupno 13,47 miliona eura. Ove obaveze su kasnije prenijete na više firmi “Lunez One”, “Zurekon”, SFV, “Rahika Uno” i “Apart shine”.

Prema ranijem tekstu Centra za istraživačko novinarstvo - “Kad se narkobosovi i povezane osobe čašćavaju milionima”, ove firme su tokom protekle decenije preuzimale razne dugove koje je imalo više kontroverznih biznismena, ali i osoba povezivanih na trgovanjem narkoticima.

Dugovanja ovih firmi su prošle godine ispravkom vrijednosti dodatno umanjene za 4,6 miliona eura, a novim aneksima rokovi za isplatu su produženi za još četiri godina.

Bonus video: