Budi odgovoran: Novčane kazne kafani bez imena i hotelu Perla

Prilikom kontrole Doma zdravlja na Koniku utvrđena je nepravilnost u postupku radnog angažovanja higijeničarke, pa je odgovornom u ustanovi ostavljen rok za otklanjanje nepravilnosti
127 pregleda 2 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Budiodgovoran.me
Budi odgovoran, Foto: Budiodgovoran.me
Ažurirano: 10.06.2018. 12:49h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano šest primjedbi, na osnovu kojih su izrečene dvije novčane kazne.

Inspektori su sa 200 eura kaznili kafanu bez naziva u Mojkovcu, nakon što su utvrdili da se u tom ugostiteljskom objektu obavlja djelatnost bez odobrenja.

Inspektori su novčanu kaznu izrekli i hotelu Perla u Tivtu, jer su utvrdili da poslodavac nije zaključilo ugovor o radu sa zaposlenim, kao i da sa zaposlenom nije dostavljena fotokopija prijave na obavezno socijalno osiguranje. Poslodavcu je ukazano da u poslovnim prostorijama mora da ima kopiju dozvole za boravak i rad, odnosno potvrde o prijavi rada stranca koji kod njega radi.

U odgovoru na prijavu, međutim, nije naveden iznos novčane kazne koja je izrečena hotelu Perla.

Inspektori rada nijesu utvrdili nepravilnosti iz svoje nadležnosti kada je riječ o Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) u Podgorici, ali su podnosioca prijave uputili na Poresku upravu kako bi se riješilo pitanje neplaćenog noćnog i rada za vrijeme praznika.

Prilikom kontrole Doma zdravlja na Koniku utvrđena je nepravilnost u postupku radnog angažovanja higijeničarke, pa je odgovornom u ustanovi ostavljen rok za otklanjanje nepravilnosti.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole ćevabdžinice Kvalitet u Podgorici i Starogradske kafane u Kolašinu.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: