Novi partner za projekat istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju ili aktiviranje bankarske garancije

Vlasnik ruske kompanije Novatek najavio da će se ta kompanija postepeno povući iz projekta istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, koji radi u konzorcijumu sa italijanskim Enijem. Ministarstvo kapitalnih investicija nije odgovorilo “Vijestima” da li ga je koncesionar informisao o planu za izlazak iz posla

13223 pregleda 2 komentar(a)
Prva faza istraživanja pokazala da nema nafte u crnogorskom podmorju (ilustracija), Foto: Vantagedrilling.com
Prva faza istraživanja pokazala da nema nafte u crnogorskom podmorju (ilustracija), Foto: Vantagedrilling.com

Ako italijansko-ruski konzorcijum “Eni-Novatek” izađe u potpunosti iz projekta istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju Vlada ima pravo da aktivira bankarsku garanciju od 12 miliona eura za nezavršeni posao, a ako u poslu ostane kompanija Eni ona treba da nađe novog partnera za nastavak projekta, nezvanično je objasnio izvor “Vijesti” koji je upućen u ovaj Vladin projekat.

Vlasnik gasne kompanije Novatek i jedan od najbogatijih Rusa, Leonid Mihelson, je najavio da će se ta kompanija postepeno povući iz svog projekta u Crnoj Gori, prenio je ruski portal 1prime.ru.

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) juče nije odgovorilo na pitanja “Vijesti” da li je taj resor rusko-italijanskog konzorcijum “Eni-Novatek” zvanični informisao o planu da se ruska kompanija Novatek povlači iz projekta istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju i ako jeste koji su razlozi za to.

”Ugovorom koji je potpisan sa ovim konzorcijumom država se obezbijedila bankarskom garancijom od 85 miliona eura. Ta je garancija tražena da bi se obezbijedili za slučaj neizvršenja posla. Od te sume 73 miliona eura je garancija za prvu fazu istraživanja, a za drugu fazu je 12 miliona eura. Po ugovoru konzorcijum ima pravo da izađe iz posla po završetku prve faze”, objasnio je izvor “Vijesti”.

Vlada je sa ovim konzorcijumom zaključila 2016. godine ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. Ugovor se odnosi na četiri lokacije u podmorju kod Ulcinja. Konzorcijum je odradio prošle godine istražno bušenje koje je pokazalo da proizvodnja ugljovodonika neće biti moguća, jer je bušotina suva. Konzorcijum je obavezan da, nakon prve faze, po ugovoru uđe u drugu gdje treba da uradi bušenje druge, pliće, gasne bušotine, od 1,5 hiljada metara.

Mihelson je planove za postepeno povlačenje saopštio novinarima na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Kada je potpisan ugovor 2016. godine moskovski Komersant je, pozivajući se na neimenovani izvor iz Vlade Crne Gore, izvijestio da je tim potpisom Crna Gora pokazala da je spremna da održava dobre odnose sa Rusijom, bez obzira na planove da uđe u NATO.

List je naveo da je time, poslije sedam godina, od kada je raspisan tender, dato zeleno svjetlo za istraživanje nafte i gasa na crnogorskom priobalju.

Komersant je naveo ocjenu lokalnih analitičara da će u uslovima određene napetosti u odnosima Podgorice i Moskve u vezi sa ulaskom Crne Gore u NATO, davanje koncesije imati ne samo ekonomski, već i politički značaj.

“Uvijek smo govorili da članstvo u NATO neće ometati naše prijateljske odnose. Potpisani sporazum to upravo dokazuje”, rekao je neimenovani izvor iz crnogorske vlade Komersantu.

Vlada Crne Gore je u aprilu ove godine, prateći politiku Evropske unije, uvela sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu.

Kad i kako će biti riješen problem koji ima Eneergean

Drugi ugovor o istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju Vlada je potpisala sa grčkom kompanijom Eneegean u martu 2017. godine.

Ovaj koncesionar nije do danas našao partnera, što je bila ugovorena obaveza, sa kojim bi ušao što mu je bila u drugi period istraživanja gasa i nafte. Poslednji naknadni rok koji mu je Vlada odobrila za pronalazak partnera bio je 15. jul ove godine.

Iako nije našao partnera iz MKI je krajem jula “Vijestima” rečeno da neće raskidati ugovor.

Koncesionar je Vladi prije isticanja ovog roka dostavio predlog kako da se riješi problem o kome u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) za sada ne mogu da daju više informacija.

Bonus video: