Abazović: U stovarištu Bemaks-a su korita mnogih crnogorskih rijeka

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je Regionalni vodovod prije samo par godina mogao da isporuči preko 2.000 litara u sekundi, a sada je to palo na 250, sa tendencijom daljeg pada

35704 pregleda 50 komentar(a)
Rijeka Morača, Foto: Vuk Vujisić
Rijeka Morača, Foto: Vuk Vujisić
Ažurirano: 09.09.2022. 15:28h

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović naglasila je na današnjoj sjednici Vlade da su privredne aktivnsoti u koritu rijeke "Morače" značajno uticale na pad izdašnosti izvora "Bolje sestre"

"Regionalni vodovod se susrijeće sa velikim izazovima u obezbjeđivanju velikih količina voda. Studije su ukazala da su privredne aktivnosti u koritu rijeke "Morače" značajno uticale na pad izdašnosti izvora "Boljesestre" i da na osnovu onoga što je trenutno stanje da u ovoj godini dođe do dodatnog pada i to bi predstavljalo najveći problem u funkcionisanju ovog preduzeća", navela je ona.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je Regionalni vodovod prije samo par godina mogao da isporuči preko 2.000 litara u sekundi, a sada je to palo na 250 litara, sa tendencijom daljeg pada.

On je kazao da je eksploatacija šljunka jedan od značajnih faktora za takvo stanje, a da nju ne mogu suzbiti zbog komplikovanih zakonskih procedura.

"Scene apokalipse su oko KAP-a. Ako se pitaju gdje je materijal, ako to inspekciju interesuje, ja ću im reći gdje je materijal. Materijal je tu iza KIPS-a. Tamo vam je sav materijal sada jedne vrlo aktuelne firme. Ne optužujem, da li oni za to imaju papire neka drugi utvrđuju...Tamo ćete naći korita mnogih crnogorskih rijeka. To su nepregledne dine šljunka koje su iznesene iz rijeka... Stovarište kompanije Bemaks je tamo, to nema nikakve veze sa KIPS-om da ne bi ko pogrešno shvatio. Tamo je pola Cijevne", rekao je Abazović.

Abazović je apelovao na građevinski inspekciju "da radi nešto iz svoje nadležnosti".

On je kazao da građani treba da znaju da mogu ostati bez vode, zbog nekoliko firmi u Crnoj Gori koji imaju enormni prihod i političku zaštitu prethodnih Vlada.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kazao je da ovakvo stanje traži vanredne mjere zaštite vodoizvorišta.

"Rijeke će biti uskoro veće blago od nafte. Mi moramo hitno donijeti plan čitave eksproprijacije čitave zemlje koja je vezana za vodoizvorište "Boljesestre". Zaštiti to područje ogradom... Radi se o prioritetnoj obavezi Vlade", poručio je Krivokapić.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je kazao da se u lancu poslova sa eksploatacijom šljunka ostvaruju milijarde eura.

"Koliko je država od toga dobila? Kako se kontrolišu koncesije i način na koji se vrši eksploatacije? Ovdje neko mora da se hapsi. Ovo je nasilje nad državom", rekao je Šćekić.

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić kazao je da se našao neko ko treba da ugrozi turizam, odnosno da crnogorsko primorje ostane bez vode.

"Kako to nazvati osim mafijom. Ovdje se postavlja pitanje kad već dugo ne može da se riješi problem, je li mafija jača od država? Ako država ne može da riješi problem, a znamo svi da postoji, onda je mafija jača od države. Mislim da je krajnji trenutak da ova Vlada treba da uđe u obračun sa ovom mafijom i da se zaštite interesi građana", rekao je Miljanić.

Vlada je na sjednici usvojila Godišnji plan rada za 2022. godinu ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje", a Novaković-Đurović je za narednu sjednicu najavila mjere za zaštitu vodoizvorišta.

Bonus video: