Cijene benzina od utorka niže za osam, a dizela za dva centa?

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) će u ponedjeljak saopštiti nove zvanične maloprodajne cijene goriva, koje će važiti od utorka narednih 14 dana

49150 pregleda 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijene benzina od utorka mogle bi u Crnoj Gori biti niže za osam centi, a dizela za dva centa, pokazuju preliminardni podaci sa međunarodnih berzi naftnih derivata i odnosa kursa eura i dolara.

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) će u ponedjeljak saopštiti nove zvanične maloprodajne cijene goriva, koje će važiti od utorka narednih 14 dana.

Prema Uredbi o određivanju cijena, Ministarstvo koristi podatke sa berzi naftnih derivata, prema kojim cijenama ih i kupuju domaći proizvođači, a zatim se dodaju ostali troškovi, akcize, PDV i utvrđena marža maloprodaje od oko šest centi po litru.

Na berzama se proteklih dana dešavala neobična situacija da je cijena sirove nafte imala veći pad od cijena naftnih derivata, a takođe vrlo veliko interesovanje za dizelom je uticalo da cijena tog goriva ima minimalni pad u odnosu na benzin.

Prema ovim podacima cijena eurodizela bi od utorka iznosila oko 1,56 eura, a benzina super 95 i 98 1,27 i 1,31 euro.

Prije dvije sedmice poskupio je eurodizel za 12 centi, dok se tada cijene benzina nisu mijenjale. To je uticalo da je cijene dizela sada veća za 25 centi od benzina.

Vlada je ranije produžila uredbu o smanjenju akciza na goriva za 50 odsto do kraja septembra.

Bonus video: