Debata dakicevaca u staroj zgradi Vlade

“Naš život se mjeri kratkim lenjirom. Ajde da se dogovorimo šta dalje da činimo”
88 pregleda 1 komentar(a)
radnici Radoje Dakić, Foto: Boris Pejović
radnici Radoje Dakić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.10.2017. 20:16h

Bivši radnici “Radoje Dakića” zatražili su sinoć rebalans budžeta i isplatu polovinu ukupnog potraživanja, a ostatak nakon prodaje imovine nekadašnje fabrike mašina.

Dakićevci, koji prema sudskim presudama više od deceniju potražuju više od 60 miliona eura sa kamatama, sinoć su održali debatu u staroj zgrad Vlade.

Među povjeriocima prvobitno je bilo 1.800 bivših radnika, a s obzirom na to da je u međuvremenu preminulo više od 500 ljudi, sa njihovim nasljednicima sada ima više od 2.000 povjerilaca. Sinoć je raspravi prisustvovalo njih svega oko 80-ak.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara “Dakića” Milan Vukčević saopštio je da su od Velikog vijeća Evropskog suda u Strazburu tražili da ponovo razmatra njihov predmet.

“Naš advokat je dogovorio poravnanje sa Vladom za pet ljudi. Kakvo je to prijateljsko poravnanje, a nama se ljudi ubijaju pred Vladom?”, pitao je Vukčević i pozvao okupljene kolege da nastave borbu zbog njihove djece i porodica koje više od deceniju trpe nepravdu.

Bivši radnik Komnen Vuković pitao je gdje su pare od prodaje hale bravarske obrade bivše fabrike.

“Svaki od nas ovdje trebalo je da dobije dio ili cent od te prodaje”, naglasio je Vuković nezadovoljan što su advokati bivših radnika do sada najviše naplatili novca po osnovu troškova sudskih postupaka.

Bivša radnica Vesna Božović pitala je okupljene što su se uopšte okupljali u staroj zgradi Vlade umjesto da odmah odu “kod advokata Prelevića” i kod njega na spratu noće.

“Naš život se mjeri kratkim lenjirom. Ajde da se dogovorimo šta dalje da činimo”, dodao je Vukčević.

Prema njegovim podacima, najmlađi bivši radnik ima 35 godina, a najstariji 80 godina.

Među povjeriocima je 300 žena, a 314 povjerilaca ima glavnicu potraživanja veću od 25.000 eura.

Bivši radnik Svetozar Vukčević objasnio je da nemaju nikakvu korist što su svi papiri i odluke na njihovoj strani.

“Moramo da idemo nekim kontrolisanim incidentom”, predložio je Svetozar Vukčević i sugerisao kolegama da se pismom obrate Ustavnom sudom tražeći da njihov predmet odmah razmatra.

Bonus video: