Vujović: Abazović nam rekao da nema nikakvih problema da EPCG proda svoje akcije

"Rekao je da će u ova dva dana biti riješeno što se tiče akcija Elektroprivrede. Rekao nam je da će 'izaći na vidjelo' kako će se to riješiti", naveo je predstavnik radnika Ivan Vujović

40016 pregleda 33 komentar(a)
Foto: Ivan Ivanović
Foto: Ivan Ivanović
Ažurirano: 12.09.2022. 15:59h

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović rekao je na današnjem sastanku između njega i radnika nikšićke Željezare da je po zakonu poslao zahtjev Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte prije 15 dana u vezi saglasnosti Elektroprivredi da može prodati svoje akcije na berzi, a da predsjednik tog Savjeta, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, nije odgovorio.

To je novinarima nakon razgovora sa ministrom saopštio predstavnik radnika Ivan Vujović, koji je naveo da je Ibrahimović "bio izuzetno štur u svim informacijama".

"Rekao je da će u ova dva dana biti riješeno što se tiče akcija Elektroprivrede i da će 'izaći na vidjelo' kako će se to dovršiti. To je sve što smo dobili od njega danas", naveo je Vujović i dodao da Ibrahimović nije zauzeo konkretan stav po ovom pitanju.

Radnici su se najavili i da će se sjutra okupiti pred Vladom i zahtijevati da se sastanu sa Abazovićem.

"Mi čekamo premijera da vidimo šta će biti na Vladi sjutra. Očekujemo da će sjutra biti riješeno što se tiče akcija EPCG, ali to je samo prvi korak ka preuzimanju fabrike. Da li EPCG ima po svom statutu, da li može da preuzme fabrike, mi to ne znamo. Ako ne može EPCG, može država, jer mislimo da 20 miliona ne znači ništa za državu da preuzme ovu fabriku i da se radnici vrate svojim kućama", rekao je Vujović.

On je naknadno "Vijestima" kazao da su se čuli sa premijerom koji im je poručio da što se njega tiče "nema nikakvog problema kada su u pitanju akcije EPCG, a pogotovo oko preuzimanja fabrike".

"Najveći problem predstavlja papir iz Ministarstva kapitalnih investicija i nadamo se da će sjutra na Vladi napokon taj famozni papir i doći i da će Vlada jednoglasno glasati za izlazak akcija na berzi. Radnici su u više navrata rekli da vjeruju vladi i premijeru Dritanu Abazoviću i ovom prilikom to ponavljaju. Zato se nadamo da će već od sjutra početi priča o načinu preuzimanja fabrike od strane EPCG i države", rekao je Vujović.

radnici Željezare Vlada
foto: Ivan Ivanović

Radnici Željezare Tosčelik sastali su se danas sa Ibrahimovićem u zgradi Vlade. Oni su ranije iz više navrata pozivali Ibrahimovića da dozvoli Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) da izađe sa akcijama na berzi.

EPCG je već izlazila na berzu sa 10 odsto svojih akcija, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

foto: Ivan Ivanović

Kompanije sopstvene akcije mogu posjedovati najduže tri godine prema Zakonu o privrednim društvima i taj rok za EPCG ističe 26. septembra.

Procedura emitovanja na berzi traje najmanje desetak dana, zbog čega već sada EPCG treba saglasnost Vlade, a ta saglasnost ide na predlog Ministarstva kapitalnih investicija.

Radnici su od premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića dobili obećanje da će država kupiti te akcije, a očekuje se da od novca koji bi EPCG zaradila prodajom akcija (oko 50 miliona eura), kupi imovinu Željezare čija je cijena oko 20 miliona eura.

Radnici su sa protestima započeli prije tri mjeseca, kada im je turski poslodavac najavio da će 229 radnika iz proizvodnje ostati bez posla.

Otkazi su im uručeni, a počelo se i sa uplatom otpremnina iako je EPCG od Tosčelika tražila da radnici još dva mjeseca primaju plate, a da im se te zarade odbiju od otpremnina.

Kosović: Bijedno se osjećamo nakon ovoliko obećanja

Jedan od Željezaraca Milan Kosović naveo je da se radnici bijedno i loše osjećaju, te da ne mogu da vjeruju da se situacija još nije riješila.

"Svako strpljenje ima svoj kraj. Neke stvari će se iskristalisati u naredna dva kada budu sjednice Vlade. Obećano nam je sa ovog istog mjesta prije 100 dana da radnici neće biti ostavljeni, ali mi smo danas dovedeni u jako bijednu situaciju da je turski investitor sve sproveo što je zacrtao, a mi smo još na početnim pozicijama, na obećanjima. Da nismo od prvog dana imali uvjeravanja, a imamo ih i dalje, ne bi nam sve ovo ovako teško palo", poručio je Kosović.

Radnicu su rekli i da su ranije dobili uvjeravanja od najviših predstavika Vlade da se transkacija kupovine akcije EPCG od strane države može izvršiti i bez rebalansa budžeta, koji bi trebalo da se usvoji u Skupštini krajem septembra.

Bonus video: