Očerupani "Čarli" čeka doplatu

Vlada bi narednih dana trebalo da donese odluku o kupovini aviona koji je do prije skoro dvije godine letio za “Montenegro erlajns”

23614 pregleda 13 komentar(a)
Očerupan i sa isteklim tehničkim licencama: “Čarli”, Foto: Luka Zekovic
Očerupan i sa isteklim tehničkim licencama: “Čarli”, Foto: Luka Zekovic

Vlada bi narednih dana trebala donijeti odluku o kupovini aviona “Čarli” koji je do prije skoro dvije godine letio za “Montenegro erlajns”. On od 26. decembra 2020. “leži” ispred hangara ove bivše kompanije, od kada je sa njega i skinut dio opreme.

Ovaj “embraera E-195” je 2010. godine kupio “Montenegro erlajns” od brazilskog “Embrajera” uz pomoć državne brazilske banke BNDS i registrovao pod oznakom (40-AOC). Većina kredita je otplaćena u iznosu od oko 38 miliona dolara, a preostali iznos duga se procijenjuje na oko pet miliona dolara.

Delegacija države Brazil, koju čini jedan predstavnik njihove Vlade i troje iz “Embrajera”, prije dva dana su stigli u Crnu Goru kako bi riješili ovaj problem. Oni su juče pregledali i fotografisali avion, kako bi utvrdili u kakvom se stanju nalazi. Oni će prema informacijama “Vijesti” ostati u Crnoj Gori do petka.

Kada je bivša avio-kompanija prestala sa otplaćivanjem dugova, ispunili su se uslovi da brazilska banka može preuzeti avion. Montenegro erlajns je prestao sa letovima krajem decembra, a u stečaj otišao u aprilu 2021. godine, tako da u tom periodu niko nije brinuo o avionu, a sa njega je navodno nestao dio opreme. Stečajna uprava je tada podnijela krivičnu prijavu tužilaštvu protiv nepoznatih počinilaca.

Brazilci su nakon prestanka rada Montenegro erlajnsa predlagali da novi državni avioprevoznik “ToMontenegro” otkupi avion za preostali dio duga. Iz avio-kompanije su na kraju odbili tu mogućnost jer je njihova računica pokazala da bi u avion, zbog stanja u kojem se nalazi, trebalo uložiti još oko 7-8 miliona eura da bi bio u plovidbenom stanju. Oni za to tada nisu imali novca, a nije im pomogla ni tadašnja Vlada.

Osim nestale opreme problem je što je za “Čarlija” u protekle dvije godine istekla većina tehničke dokumentacije, pa bi osim kupovine i ugradnje nedostajuće opreme, bio potreban kopmletan tehnički pregled i sertifikacija svih dijelova i opreme. Avion je posljednji let obavio 26. decembra 2020. godine i tada je bio u potpuno ispravnom i plovidbenom stanju, a za protekle skoro dvije godine ne brige o njemu samo je povećana šteta za državu. Postojali su i problemi između stečajne uprave Montenegro erlajnsa, koju je vodio nedavno uhapšeni Saša Zejak, i Vlade i “ToMontenegra”, što je dodatno otežavalo situaciju. Vlada je očekivala da će stečajna uprava odmah prodati cijelu imovinu bivše avio-kompanije, ali se Zejak odlučio da obnovi rad kompanije pa tek onda da je prodaje.

Brazilcima bi sada, prema izvorima “Vijesti”, bilo komlikovano da preuzmu avion u takvom stanju, ulažu u njega da bi ga mogli odvesti, a da zatim tuže državu za štetu, koja je i bila garant posla između “Embrajera” i “Montenegro erlajnsa”. Zbog toga im je prihvatljivija ideja da Vlada otkupi preostali dio duga. Sada je i Vladi bliža ta ideja, nego da brazilskoj banci kasnije isplaćuje mnogo veće obeštećenja.

To je indirektno juče najavio i premijer Dritan Abazović.

Vlada je juče imenovala novi Odbor direktora “To Montenegro” u koji su izabrani predsjednik pilot Pavle Ljesar, sa dugogodišnjim iskustvom u “Montenegro erlajnsu”, drugim avio-kompanijama širom svijeta i u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo. Članovi su Vukadin Stojanović - vazduhoplovni stručnjak i komercijalni direktor “Montenegro erlajnsa” iz perioda njegovog uspješnog rada, Orhan Hodžić - vlasnik i predsjednik privatne kompanije “Oki Air” koja se bavi prodajom avio-karata i zemaljskog opsluživanja avio-kompanija, Suad Đelović - potpredsjednik Demokratske partije Albanaca i bivši službenik u Ministarstvu turizma i održivog razvoja, Mirko Škerović - službenik Aerodroma Crne Gore i sestrić prvog direktora te kompanije Milovana Đuričkovića (SD).

Predlog Vladi za imenovanje borda dostavio je ministar kapitalnih investicija (MKI) Ervin Ibrahimović. Za člana odora MKI je predložio Damira Bicića (SD), saobraćajnog inženjera koji radi na Aerodromima, da bi nakon reakcija premijera Abazovića umjesto njega Vlada izabrala Hodžića.

Premijer je na početku sjednice Vlade tražio da se hitno predloži Odbor direktora državne avio-kompanije “To Montenegro”.

”Moramo da odradimo određene izmjene i to pod hitno. Ako se bord ne izabere u ovih nedjelju dana, možemo ući u velike dubioze, zbog aviona koji sad ima ‘sporno’ vlasništvo”, kazao je Abazović.

Bonus video: