Marković: Bez petlje Smokovac nema autoputa i ona će se raditi

„Ako CRBC bude uporan da to nije njihova obaveza, onda postoji međunarodna komisija koja se bavi time. Ako ni to ne bude dalo rješenje idemo na arbitražu, ali ipak očekujem da ćemo se dogovoriti“, kazao je Marković
68 pregleda 9 komentar(a)
Duško Marković autoput, Foto: Zoran Đurić
Duško Marković autoput, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.10.2017. 11:27h

Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, koji će Vlada usvojiti do kraja mjeseca, biće održiv i razvojni, saopštio je premiejr Duško Marković i dodao da će izvršna vlast nastaviti sa planom finansijske konsolidacije i obezbijeđivanja stabilnosti javnih finansija.

Marković je rekao da Vlada, po zakonu, Skupštini mora da dostavi budžet do sredine novembra.

„Budžet za narednu godinu će biti zasnovan na tri elementa. Prvi je da moramo dalje nastaviti sa planom finansijske konsolidacije i obezbijeđivanja stabilnosti javnih finansija. To znači da se ne može zaduživati za potrošnju, već samo za razvoj“, kazao je Marković Radiju Crne Gore.

Kada je u pitanju kapitalni budžet, Marković je naveo da će biti prihvaćeni samo oni zahtjevi za koje postoje projekti.

„Kapitalni budžet više neće biti spisak želja iz lokalnih samouprava ili sa bilo koje druge adrese, nego se mora imati projekat. Vjerujem da ćemo imati dobar, održiv i razvojni budžet za narednu godinu“, smatra Marković.

On je podsjetio i da Vlada realizuje sanacioni plan koji je usvojen uz ovogodišnji budžet.

„Do 29. septembra naplatili smo preko milijardu eura prihoda, što je tri odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a nominalno preko 32 miliona eura", precizirao je Marković.

Prihodi se, kako je rekao, ostvaruju iznad plana.

„Imali smo rast ekonomije u prvom kvartalu 3,2 odsto, a u drugom 5,1 odsto i to u uslovima pada proizvodnje električne energije od 66,5 odsto zbog velikih suša“, objasnio je Marković.

On je dodao da raste stopa zaposlenosti, a da istovremeno pada stopa nezasposlenosti.

„Svi pokazatelji govore da smo stabilizovali javne finansije, podstakli investicije, podigli rast i da dobijama nova radna mjesta. U trećem kvartalu očekujem veći rast od pet odsto“, saopštio je Marković.

On je rekao da je cilj Vlade u ovoj godini da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) zadrži da ne padne ispod četiri odsto.

„Crna Gora kreće putem razvoja, rasta ekonomije i realizacije resursa. Uradićemo sve da se resursi Crne Gore koriste na pravi način i u interesu naše ekonomije“, poručio je Marković.

Komentarišući pisanja medija da petlja Smokovac nije uvrštena u projektni zadatak i ponudu za gradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari, Marković je saopštio da će se ona raditi.

„Raspravićemo da li je ona sastavni dio ugovora ili nije, ali bez petlje Smokovac nema autoputa i ona će se raditi. Nesporno je da je ugovorena izrada projekta te petlje, ali da postoje različita tumačenja da li iz ugovora proizilazi i obaveza kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) da izrade petlju. Tu se CRBC ne slaže s nama, misle da to nije predviđeno, mi mislimo da jeste“, kazao je Marković.

Ministarstvo saobraćaja je, kako je podsjetio, već formiralo komisiju koja je počela dijalog sa predstavnicima CRBC-a.

„Ako CRBC bude uporan da to nije njihova obaveza, onda postoji međunarodna komisija koja se bavi time. Ako ni to ne bude dalo rješenje idemo na arbitražu, ali ipak očekujem da ćemo se dogovoriti“, kazao je Marković.

On je dodao da se već sada stvaraju pretpostavke da se završetkom prve prioritetne dionice nastave radovi na sljedećoj dionici Mateševo-Andrijevica i Andrijevica-Boljari.

Propustom Ministarstva saobraćaja, dok je njime rukovodio Ivan Brajović, u projektni zadatak i ponudu za gradnju dionice autoputa Smokovac - Mateševo nije uvrštena petlja Smokovac sa oko kilometar i po autoputa, zbog čega kineski izvođač sada odbija da izvodi ove radove u okviru dogovorene cijene.

Kada je u pitanju izgradnja drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, Marković je rekao da dugo traje procedura obezbijeđivanja finansiranja za taj projekta.

„Vlada ne odustaje od valorizaicje tog energetksog resursa u Pljevljima i vjerujem da ćemo naći dobro i kvalitetno rješenje“, zaključio je Marković.

Bonus video: