Đurišić: Vlada je 2010. bila maćeha, nije dala garanciju za "Čarlija"

Bivši direktor Montenegro erlajnsa navodi da je Vlada tada samo dala garanciju da Brazilci u slučaju neplaćanja kredita mogu doći i zeti avion

11537 pregleda 5 komentar(a)
Zoran Đurišić, Foto: Luka Zeković
Zoran Đurišić, Foto: Luka Zeković

Informacija koju je danas dalo ministarstvo finansija, a u kojoj navode da će izvršiti obaveze po činidbenoj garanciji, nije tačna. Naime, u slučaju vazduhoplova 4O-AOC, koji je predmet finansijskog lizinga u aranžmanu sa BNDES, nije izdata činidbena garancija, jer da jeste situacija bi bila značajno drugačija i avion već uveliko bio otplaćen. Moguće da ministarstvo nema u posjedu svu dokumentaciju po pitanju ovog vazduhoplova, ili je došlo do pogrešne interpretacije, te stoga dajem pojašnjenje, kazao je bivši direktor Montenegro erlajnsa (MA) Zoran Đurišić u reagovanju na saopštenje iz Ministarstva "Obaveze Crne Gore u vezi aviona "Čarli" biće ispunjene".

"Prilikom nabavke predmetnog vazduhoplova, Vlada je prema MA imala krajnje maćehinski odnos, pa nije omogućila garancije (činidbene) koje bi MA smjestili u značajno bolji kreditni rejting, što bi samim tim dovelo i do značajno niže cijene vazduhoplova, a zbog nižih kamatnih stopa. Suštinski, da su takve garancije postojale, avion bi sa 39 miliona dolara bio već otplaćen i danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji. Primjera radi, takve garancije su izdate prilikom nabavke brodova. MA je, zbog globalne ekonomske krize, u to vrijeme prolazio kroz težak period, ali i pored toga uspio je da obnovi flotu. Za vrijeme mog rukovođenja kompanijom za vazduhoplov 4O-AOC anuiteti su redovno isplaćivani, i do 2013 godine isplaćeno je ukupno 15 miliona, od čega 5 miliona za “downpayment”. Sva sredstva uplaćena za ovaj, kao i za druga dva 'embraera' obezbijeđena su isključivo iz poslovanja kompanije i niti jedan cent poreskih obveznika do juna 2013. nije otišao na finansiranje potreba MA. Garancija koju je izdalo tadašnje ministarstvo, tretira isključivo vraćanje aviona u slučaju da MA ne servisira svoje obaveze prema kreditoru, odnosno Vlada je garantova da će u slučaju neplaćanja kredita, vlasnik moći bezbjedno da dođe u Crnu Goru, preuzme avion u plovidbenom stanju (ugovorom definisano stanje komponenti) i ispiše ga iz crnogorskog registra vazduhoplova. Napominjem da je vazduhoplov 4O-AOC 26.12.2020. godine, kada je MA prizemljen, bio plovidben, i toga dana obavljao saobraćaj", naveo je Đurišić.

Povezani članci

14. Septembar 2022.

Obaveze Crne Gore u vezi aviona "Čarli" biće ispunjene

Bonus video: