Za socijalno ugrožene niže cijene uglja

Pravo na kupovinu do pet tona uglja po cijeni nižoj za 30 odsto imaju penzioneri sa najnižim penzijama, nezaposleni koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, kao i korisnici socijalne pomoći

6594 pregleda 11 komentar(a)
Niže cijene do prvog novembra (ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Niže cijene do prvog novembra (ilustracija), Foto: Goran Malidžan

Odbor direktora Rudnika uglja u Pljevljima (RUP) naložio je izvršnom direktoru kompanije da za 30 odsto smanji cijenu uglja za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Ova odluka počela je da se primjenjuje od 12. septembra i važiće do prvog novembra.

”Sagledavajući opšte stanje u društvu i neizvjestan energetski period koji je pred nama, Odbor direktora je sa posebnom pažnjom razmatrao ovaj predlog i jednoglasno usvojio zaključak, kojim će se u mjeri mogućeg olakšati nabavka ogreva, a samim tim i smanjenje potrošnje električne energije, socijalno najranjivijim kategorijama”, saopšteno je iz kompanije.

Pravo na kupovinu do pet tona uglja po cijeni nižoj za 30 odsto imaju penzioneri sa najnižim penzijama, nezaposleni koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, kao i korisnici socijalne pomoći.

”Na ovaj način, Odbor direktora, kao odbor društveno odgovorne kompanije pokušava da u mjeri mogućeg izađe u susret socijalno najranjivijim kategorijama, kako bi svi zajedno prošli kroz izazovan period energetske krize”, navodi se u saopštenju.

RUP je od 1. septembra povećao cijenu uglja za građane Pljevalja za oko 35 odsto, koji će umjesto dotadašnjih 64 eura po toni, istu količinu uglja plaćaju 87 eura.

Od 15. avgusta cijena tone uglja za kupce koji nemaju prebivalište u pljevaljskoj opštini je 105 eura.

Iz RUP-a su istakli da su ogromni poremećaji cijena energenata na svjetskom tržištu uslovili povećanje troškova proizvodnje uglja. Zbog toga je tokom ove godine dva puta došlo do poskupljenja, od kojih su bili izuzeti građani Pljevalja.

Elektroprivredi Crne Gore, kojoj plasira preko 95 odsto, proizvodnje, Rudnik prodaje ugalj po cijeni od 27 eura po toni, kalorijske vrijednosti nešto iznad 9.211 kilodžula po kilogramu. Cijena uglja za Termoelektranu korigovana je prije nekoliko mjeseci, a do tada je EPCG ugalj plaćala 24 eura po toni.

RUP je nedavno sa Elektroprivredom Srbije potpisao ugovor o isporuci uglja manje kalorijske vrijednosti po cijeni od 28,8 eura po toni i dogovoreno je da joj do kraja godine isporuči oko 300.000 tona uglja.

Bonus video: