Vlada ograničila izvoz peleta

Ministar Joković je kazao da su na sve načine pokušali da se dogovore sa proizvođačima peleta, ali da to nije dalo rezultata.

11147 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.09.2022. 10:59h

Vlada je na današnjoj sjednici ogranićila izvoz peleta iz Crne Gore.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković predložio je da Vlada na današnjoj sjednici usvoji Odluku o izmjeni i dopuni odluke o privremenom ograničavanju izvoza određenih drvnih sortimenata, odnosno da ograniči izvoza peleta iz Crne Gore.

Joković je kazao da su na sve načine pokušali da se dogovore sa proizvođačima peleta, ali da to nije dalo rezultata.

"Mi moramo ograničiti izvoz pelete. Za one koji budu prodavali u Crnoj Gori onoliko koliko je dogovoreno i za potrebe Crne Gore, a ostatatk davati saglasnostt za izvoz", rekao je Joković.

Vlada je ranije ograničila cijene tone pelete u trgovinama na malo na maksimalnih 320 eura, dok je cijena ako se pelet kupuje direktno kod proizvođača 269 eura.

On je kazao da cijene peleta izvan tržišta Crne Gore veće, te se zato krše dogovor da dio peleta mora ostati za potrebe građana Crne Gore

“Već ulazimo u to da će se u mnogim škola i vrtićima, na Žabljaku, već sada početi grijanje, a nemamo najave da će se moći isporučiti dovoljno i definitivno moramo ograničiti izvoz peleta. Ogromni problemi su u energetskom sektoru", rekao je Joković.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je ova odluka potpuno opravdana i neophodna.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović kazao je da su pokušali da dođu do određenog dogovora te da je Ministarstva poljoprivrede obavilo niz razgovora sa proizvođačima ali da to nije dalo rezultata.

“Ovo je nepopularna mjera ali je tako moralo”, rekao je Đurović.

Bonus video: