Traže nastavak projekta, umjesto odlaska na sud

Premijer Dritan Abazović kazao da če država vjerovatno izgubiti spor ako se dogodi međunarodna arbitraža

8530 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Slavica Kosić
Foto: Slavica Kosić

Vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključak kojim zadužuje Ministarstvo finansija da uz Ministarstvo ekonomskog razvoja, Zaštitnika imovinsko pravnog interesa, Agencije za investicije, Ministatrstvo kulture, formira operativni tim za pregovore sa kuvajtskim investitorom koji je trebalo da izgrade turistički kompleks "Montrose” na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica.

Cilj tih pregovara biće da se izbjegne međunarodna arbitraža i nastavi investicija.

Ministarstvo finansija pismeno je obavijestilo Vladu o obavještenju o raskidu Ugovora o dugoročnom zakupu zaključenom između Vlade Crne Gore i konzorcijuma "Northstar" i ,,Eques Capital Limited" potpisanog 2009. godine.

Ti investitori su trebali da izgrade turistički kompleks "Montrose” na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica, uključujući izgradnju hotela iz poznate franšize "Ritz Carlton".

Direktni vlasnik investicije je kuvajtska vladajuća familija.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Agron Ibrahimi kazao je da shodno budžetu za ovu godinu Vlada planirala infrastrukturu oko 20 miliona eura za taj projekat, ali da je spor pokrenut zbog procjene uticaja na baštinu (HIA studija).

"Shodno obavještenju investitora mi smo pokrenuli kontakte sa konzorcijumom, i čekamo da odgovore da li oni pristaju na razgovore, ne oko mirnog rješavanja spora, nego oko prevazilaženju problema, gdje bi smo nastavili sa ovim jer se radi o značajnoj investiciji i firmi Ritz Charlton", rekao je Ibrahimi.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović kazao je da je obavještenje investitora poražavajuće za Crnu Goru i da je ovo dokaz da moraju da rade na investicionom ambijentu.

"Ovo je jako loša poruka. Od 2009. godine mi nismo stvorili takav investicioni ambijent da omogućimo investiciju", rekao je Đurović.

On je pozvao investitore da sjednu sa Vladom kako bi pokušali da naprave dogovor.

"Mislimo da bi Ritz Charlton doprinio kvalitetu naše države", rekao je Đurović.

On je kazao da je svih prethodnih godina rađeno da do ove investicije ne dođe.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković kazao je da ova Vlada rješava naslijeđene probleme.

"Nije dovoljno da mi riješimo, nego definitivno moramo izvesti na čistac i represivnim mjerama prema onima koji su doveli u zabludu investitore da se ne može završiti investicija i da negdje ostanemo u pat poziciji", rekao je Joković.

Konjević: Projekat crtan za ljude koji su imali političku moć

Ministar odbrane Raško Konjević citirao je dio materijala u kojem se navodi da se investitor "Northstar" više puta obraćao prethodnoj Vladi, ali da na upozorenja nije regovano.

"Sad kritikujete bivšeg ministra finansija (Milojko Spajić), a glasali ste za njegov budžet", rekao je Konjević.

On je kazao da je u ovom projektu bilo "raznoraznih kombinacija".

"Kada je ovo započeto bojim se da je projekat crtan za neke ljude koji su tada imali političku moć u Crnoj Gori. Prema tome nemojmo plakati za nečim što za 13 godina nije moglo naći investitora", rekao je Konjević.

Joković je kazao da je Konjević u tom vremenu činio Vladu, te ako je tada imao saznanja, a to nije prijavio Specijalnom državnom tužilaštvu, onda se postavlja pitanje da li je to savjesno i odgovorono.

Konjević je kazao da je u Skupštini za dugoročni zakup zemljišta u okviru ovog projekta glasao SNP zajedno sa DPS-om, a ne SDP.

Joković je rekao da neko ne može biti optužen ako je glasao za nešto što je mislio da je dobro.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić je naveo da će svaki investitor doći ako mu se da besplatno zemljište na obali mora.

"Za HIA studije se znaju procedure... Nije razvoj to što će donijeti ime, a sjutra devastaciju prostrora. Nije razvoj što ćemo dati 20 miliona, a nemamo para da servisiramo zdravstvo", rekao je Krivokapić.

Abazović. Ako odemo na sud Northstar će vjerovatno dobiti spor

Premijer Dirtan Abazović je kazao da se sastao prošle godine sa kuvajtskim investitorima kojima je poručio da ne može da vjeruje da su željeli da ulože 200 miliona eura, a da nisu tražili da sami obezbijede infratstrukturu.

Dodao je da je nakon tog sastanka počela da se radi neka infrastruktura i da se mrdnulo se sa mrtve tačke.

Abazović je kazao da ako se ode na sud sa Northstarom oni će da dobiju vjerovatno taj spor.

"To treba adresirati. Ovdje je problem što Sud u Strazburu donese odluku da je šest miliona oštećen budžet Glavnog grada, a naši sudovi i tužaštvo vještače proces", rekao je Abazović.

On je naveo da je slučaj ove investicije još jedan pokazatelj da institucije u Cnroj Gorine funkcionišu.

"Stanje u ekonomije je posljedica javašluka, dilova Brana Gvozdenovića i njemu sličnih ljudi iz prethodnih Vlade. Zato se nisu realizovale investicije", rekao je premijer.

On je kazao da za odlazak investitora nije kriva ova Vlada, niti prethodna, već Vlade prije toga, a posebno 39. kada je na njenom čelu bio Milo Đukanović, a potpredsjednik Svetozar Marović.

Šta je predviđeno projektom?

Konzorcijum koji čine kompanije "Northstar” i "Equest Capital Limited Jersey” platio je gotovo četiri miliona za zakupninu skoro pola miliona kvadrata državnog zemljišta. Zakupnina se odnosi na period od 10 godina, odnosno do 26. avgusta 2023. godine.

Vlada je u septembru 2009. sa konzorcijumom potpisala ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta sa obavezom izgradnje, razvoja i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom.Taj ugovor je postao pravosnažan u avgustu 2013. kada je potpisan protokol o njegovoj pravosnažnosti, ali do danas realizovanje te investicije nije počelo. U avgustu 2013. potpisan je prvi aneks ugovora kojim je određena obaveza investitora da u narednih pet godina u prvu fazu projekta investira 141,8 miliona eura. Drugim aneksom, koji je predložen 2017. godine, smanjuje se vrijednost investicije prve faze na 80 miliona, sa novim rokom od pet godina, a konstatovano je da “ugovorne strane nisu ispunile obaveze iz osnovnog ugovora . Drugim aneksom, Vlada i Opština Herceg Novi su se obavezale da obezbijede infrastrukturu (elektro, vodovodnu i saobraćajnu) do lokacije gdje će se graditi kompleks.

Obaveza investitora iz aneksa je da minimalna investiciona obaveza bude 80 miliona eura za prvu fazu projekta i još 130 miliona nakon što se završi minimalna investiciona obaveza, kao i da uplati avansku zakupninu od dva miliona eura. Investitor je uplatio zakupninu za prvih 10 godina zakupa, odnosno za period do 26. avgusta 2023. godine, u skladu sa ugovorom, u iznosu od 3.934.211 eura.Uz to,uplatio je sredstva po osnovu ugovorne kazne zbog kašnjenja prilikom dostavljanja činidbene garancije u iznosu od 82.857,14 eura. Shodno aneksu II investitor je uplatio i avansnu zakupninu iz dva jednaka dijela, u ukupnom iznosu od dva miliona eura. To je bilo preduslov da se projektnoj kompaniji vrati ranije dostavljena činidbena garancija na iznos od milion eura

Vlada i Opština Herceg Novi su se drugim aneksom ugovora obavezale da najkasnije do dana predviđenog za završetak minimalne investicione obaveze obezbijede ukupnu infrastrukturu i priključke do projektne lokacije, prema prostorno-planskoj dokumentaciji i iskazanim potrebama investitora, pri čemu je ugovoreno da za svako kašnjenje u dogovorenoj dinamici izgradnje infrastrukture do lokacije srazmjerno budu produžavani rokovi za završetak minimalne investicione obaveze.

U cilju realuztacije projekta obrazovan je koordinacioni tim u cilju ispunjenja obaveza predviđenih drugim aneksom koji čine predstavnici kabineta predsjednika Vlade, ministarstava turizma i finansija,opština Herceg Novi i Tivat, JP za upravljanje morskim dobrom, CGES-a,CEDIS-a i Northstara.

Bonus video: