DRI: REGAGEN nije uskladila finansijske transakcije i druge aktivnosti sa zakonima

Revizijom je utvrđeno da je REGAGEN pojedinim zaposlenima plaćao istovremeno kamate po osnovu dva stambena kredita podignuta kod poslovne banke, kao i da je dodjeljivao istim osobama više od jednog kredita iz novca kompanije po različitim osnovama

7846 pregleda 2 komentar(a)
Nemaju validnu evidenciju o prisutnosti na poslu zaposlenih: Branislav Prelević, Foto: Savo Prelević
Nemaju validnu evidenciju o prisutnosti na poslu zaposlenih: Branislav Prelević, Foto: Savo Prelević

Regulatorna agencija za energetiku i komunalne djelatnosti (REGAGEN) prošle godine finansijske transakcije i druge aktivnosti nije uskladila sa zakonima o upravljanju i unutrašnjim kontrolama, zaradama zaposlenih u javnom sektoru, radu i javnim nabavkama.

Uz to, neusklađenost poslovanja utvrđena je i sa pravilnicima o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba i kancelarijskom poslovanju i arhivskoj građi, kao i uredbama o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u državnoj svojini i naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru.

Ovo je konstantovano u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI), koja je REGAGEN-u zbog navedenog dala uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja za prošlu godinu, uz obavezu da u narednih šest mjeseci sprovede 18 preporuka.

Predsjednik Odbora Agencije je Branislav Prelević.

DRI je na finansijsko poslovanje REGAGEN-a dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje da prilikom evidentiranja troškova u poslovnim knjigama dosljedno primjenjuje Pravilnik o kontnom okviru i sadržini računa.

Nadležni kolegijum DRI, u sastavu senatora Nikole Kovačevića i Branislava Radulovića, uputiće konačni izvještaj revizije Skupštini i Vladi.

Revizijom je utvrđeno da je REGAGEN pojedinim zaposlenima plaćao istovremeno kamate po osnovu dva stambena kredita podignuta kod poslovne banke, kao i da je dodjeljivao istim osobama više od jednog kredita iz novca kompanije po različitim osnovama.

Agencija je lani za člana odbora, koji je ostvario pravo na kredit kod poslovne banke iz novca agencije za poboljšanje uslova stanovanja, preuzela obavezu da na nedostajući iznos otplaćuje kamatu.

Iz DRI su naveli da je uvidom u Pravilnik o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba u REGAGEN-u utvrđeno da nije jasno definisana mogućnost dodjele novog stambenog kredita zaposlenom prije otplate prethodnog, kao ni utvrđen protok vremena nakon kojeg zaposleni može ostvariti pravo na novi stambeni kredit.

Uz to, pravilnikom nije definisana mogućnost ostvarivanja prava na subvenciju kamate na kredit uzet kod poslovne banke u slučaju kada ukupan iznos pripadajućih sredstava zaposlenom nije moguće obezbijediti iz novca kompanije.

Prema nalazima DRI, utvrđeno je i da REGAGEN ne obezbjeđuje adekvatnu i preciznu evidenciju o prisutnosti zaposlenih na poslu, a samim tim ni validne podatke o broju sati provedenih na radu kao elementu za obračun zarada, te se podaci iz evidencije koju su potpisivali zaposleni ne poklapaju sa podacima iz kartona za obračun zarada.

Revizijom je utvrđeno i da izvršna direktorica (Milica Knežević) nije izdavala naloge za korišćenje i kontrolu upotrebe vozila i potrošnju goriva na način kako to propisuje uredba.

Uz to,obračunavani su i isplaćivani troškove službenih putovanja po nalozima koji nisu podnošeni u utvrđenom roku, što je suprotno uredbi. Konstatovano je i da je Agencija pravilnikom odredila za pojedina radna mjesta VII1 stepen obrazovanja, a ti poslovi ne zahtijevaju stručnost i radno iskustvo

DRI ukazuje da je regulator zaključio ugovor o djelu na period od 12 mjeseci za vršenje poslova čišćenja i higijenskog održavanja prostora i opreme, za koje je prema pravilniku o sistematizaciji utvrđeno radno mjesto, što je suprotno Zakonu o radu.

Između ostalog DRI konstatuje i da REGAGEN u Izvještaju o sprovedenim nabavkama nije iskazala nabavke za usluge fiksne telefonije u iznosu od 1.721 euro, usluge mobilne telefonije i interneta od 9.727 eura i usluge smještaja od 5.513 eura.

Sami sebi određivali koeficijente

Revizijom je utvrđeno da je Agencija obračunavala zarada predsjedniku i članovima primjenom koeficijenata koji su utvrđeni njenim pravilnikom,a ne na osnovu rješenja o zaradama koje trteba da donese skupštinski Administrativni odbor, te da je to suprotno Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim je propisano da rješenje o zaradi za osobe koja su izabrane donosi radno tijelo koje ih je imenovalo.

Preporuka DRI je da Administrativni odbor Skupštine treba da donosi rješenje o zaradi za predsjednika i članove Odbora shodno pomenutom zakonu.

Bonus video: