Vujović: Inspekcija rada i ekološka inspektorka se stavili na stranu Tosjali holdinga

"Inspekcija rada je provjeravala zakonitost procedure kolektivnog otpuštanja zaposlenih u Tosčeliku i za par sati su ocijenili da je poslodavac ispoštovao proceduru, što je sramno za državu Crnu Goru i sve inspekcijske organe"

9898 pregleda 18 komentar(a)
Vujović, Foto: Svetlana Mandić
Vujović, Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Sindikata nikšićke Željezare Tosčelik, Ivan Vujović, smatra da inspekcija rada i ekološka inspektorka, prilikom inspekcije u tom preduzeću, nijesu odradili posao kako treba i da su se stavili na stranu vlasnika željezare - Tosjali holdinga.

"Inspekcija rada je provjeravala zakonitost procedure kolektivnog otpuštanja zaposlenih u Tosčeliku i za par sati su ocijenili da je poslodavac ispoštovao proceduru, što je sramno za državu Crnu Goru i sve inspekcijske organe. I ovoga puta, kao i svaki put u zadnjih 11 godina, inspekcije su uvijek bile na strani poslodavca koji je mobingovao zaposlene sve to vrijeme i na kraju ih izbacio na ulicu bez prava da nastave da zaramuju za sebe i svoje porodice. Pošto kao država težimo ka Evropi, pitamo se da li su u Njemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, inspekcije na strani radnika i zakona ili na strani poslodavca koji su teški više milijardi kao Tosjali holding i koji je ovdje u Crnoj Gori očigledno država u državi", navodi se u Vujovićevom saopštenju za javnost.

Kako je dodao, odgovorno tvrde da njihov poslodavac - Tosjali holding ni ovoga, puta kao i mnogo puta do sada, nije ispoštovao Zakon o radu, da je ignorisao Sindikat i da isti nije ni o čemu obavještavao.

"Zašto inspekcija nije konstatovala da turski vlasnik nije utvrdio kakav je bio kriterijum kako je neko ostao da radi, a neko ne, iako su radili na isto radno mjesto. Da li je to po zakonu gospodo inspektori? Kako je ekološka inspektorka za deset minuta pregledala sve što se tiče kancerogenog otpada, kad do same hale gdje je isti lagerovan potebno vrijeme da se dođe je deset minuta, a da bi se otpad obišao potrebno je minimum 20 minuta. Ali to nas ne čudi. Ta gospođa svaki put kad je došla bila je na strani turskog vlasnika. Radnici opravdano sumnjaju u njenu pristrasnost. Na samom kraju - 233 zaposlena radnika Tosčelika pozivaju da se oglase i da im pomognu eminentni pravni stručnjaci i advokati iz Crne Gore koji se bave radnim pravom da se izbore za svoja prava sa osionim vlasnikom", poručio je Vujović.

Bonus video: