Blažo Đukanović dodatno uvećao imovinu

Firma “BB Solar” je prošlu godinu završila u plusu od 765.000 eura, a godinu ranije sa 1,4 miliona dobiti

43029 pregleda 90 komentar(a)
Iste hipoteke založene za milionske kredite: Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Iste hipoteke založene za milionske kredite: Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović

Podgorička kompanija “BB Solar” biznismena Blaža Đukanovića kupila je zemljišni kompleks od 5.300 kvadrata u Donjim Kokotima na periferiji Podgorice, piše u listu nepokretnisti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Partnerska kompanija sina predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića i Ivana Burzanovića se u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu upisala kao vlasnik 12. septembra. Riječ je o četiri parcele od 2000, 2001, 1080 i 278 kvadrata, a kao osnov sticanja navadena je kupovina.

Prema izvještaju o poslovanju iz 2021. godine “BB Solar” poslovala je sa dobitkom od 765 hiljada eura, dok je godinu ranije imala 1,4 miliona eura dobiti. Firma je lani prihodovala 9,68 miliona eura, a godinu ranije 11,28 miliona.

Kompanije mlađeg Đukanovića registrovana je za postavljanje električnih instalacija i u proteklih nekoliko godina pozicionirala se kao vodeća na tom tržištu. Na svome sajtu navode da su osnovani u Podgorici sa ciljem povećanja energetske efikasnosti i očuvanja kvaliteta životne sredine prelaskom na obnovljive, ne zagađujuće izvore energije.

I dok na jednoj strani kompanija povećava imovinu, na drugoj se kreditno zadužuju. Ponovo je založena imovina firme, ovog puta za dva kredita od po pola miliona i 400 hiljada eura. Pod hipotekom “BB Solar” je stavio svoje poslovne prostore u prizemlju zgrade “Croling”, u podgoričkom naselju Kruševac, od 186, 84, 78, 9 i 43 metra kvadratna i stan od 52 kvadrata na Gorici i poslovni prostor u Staroj varoši. Naime, hipoteka na ime kredita od pola miliona 14. septembra upisna je na poslovni prostor od 186 u zgradi “Crolinga” I poslovni prostor od 33 kvadrata u Staroj varoši.

“Hipoteka – založna izjava, hipotekarni dužnik BB Solar, dug 500.000 eura, rok otplate 12 mjeseci sa zabranom otuđenja, opterećenja i izdavanja u zakup bez pismene saglasnosti povjerioca”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Ranije, petog septembra hipoteka je upisana na četiri poslovna prostora 84, 78, 9 i 43 metra kvadratna u zgradi “Croling” i stan od 52 kvadrata na Gorici na ime kredita od 400 hiljada eura.

“Zabilježba hipoteke na osnovu založne izjave, hipotekarni dužnik BB Solar, dug 400.000 eura, krajnji rok dospijeća je 1. decembar 2031”, piše u listu nepokretnosti, a banka je upisala zabranu otuđenja, opterećenja i izdavanja u zakup bez njene saglasnosti.

Đukanović je početkom ove godine imovinu BB Solar založio za kredite od 1,3 miliona eura, koji je i dalje kao teret upisna na četiri poslovna prostora od 84, 78, 9 i 43 metra kvadratna u zgradi “Croling” i na stan od 52 kvadrata na Gorici.

Mlađi Đukanović založio je i svoja dva poslovna prostora u zgradi Vektre, koje je dobio od strica Aca Đukanovića, od od 47 i 412 kvadrata. Riječ je o kreditu koji treba da vrati do kraja septembra naredne godine.

“BB Solar” je dobila posao ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE). Elektroprivreda Crne Gore, prije dvije i po godine je zaključila ugovor o ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka TE sa konzorcijumom u kojem su kineski “DEC International”, “Bemax” iz Podgorice i “BB Solar”. Investicija je vrijedna 54 miliona eura.

Mlađi Đukanović ima mrežu firmu, a BB Solar jedna je od pet kompanija “BB hidro” Đukanovića i Burzanovića registrovana za proizvodnju električne energije. Kompanija je izgradila malu hidro-elektranu “Bistrica”, a Vlada Zdravka Krivokapića je sredinom januara prošle godine dala saglasnost da se prekine postupak odobravanja Đukanovićevoj kompaniji izgradnje mHE na vodotoku Slatina, u opštini Kolašin.

Kupili porodičnu stambenu zgradu na Gorici

Firma mlađeg Đukanovića “Capital invest” od sredine jula vlasnik je porodične stambene zgrade u naselju “Gorica” u Glavnom gradu, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Kompanija je kupila jednospratnu zgradu, koja ima u podrumu 55 kvadrata nestambenog prostora, u prizemlju 65 kvadrata stambenog propstora, a na prvom spratu komformnih 140 kvadrata stambnog prostora. Kupljeno je i dvorište od 211 kvadrata.

Blažo Đukanović je sredinom 2018. godine kompaniju “Capital invest” preuzeo od svoga oca.

Bonus video: