Ljiljanić: Spremno dočekujemo zimu na auto-putu, radovi na novim dionicama najranije 2024.

Direktor Monteputa tvrdi da su, kada je u pitanju zimsko održavanje auto-puta, na vrijeme preuzeli konkretne korake i da nema potrebe za brigom

10347 pregleda 15 komentar(a)
Ljiljanić, Foto: Mediabiro
Ljiljanić, Foto: Mediabiro

Izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić kazao je da spremno dočekuju zimu na auto-putu, rekavši da je već nabavljena sva oprema neophodna za održavanje saobraćajnice.

Kazao je da bi najraniji početak radova na novim dionicama bio 2024. godine.

Ljiljanić je, nakon dva mjeseca od otvaranja dionice od Smokovca do Mataševa, ocijenio da su, uprkos brojnim izazovima, uspjeli da opravdaju očekivanja.

"Desilo se mnogo incidenata, ali smo zadovoljni funkcionisanjem. Naše službe su pravovremeno i efikasno reagovale. Kod svih velikih infrastruktirnih projekata, u početnoj fazi eksploatacije dolazi do problema u funkcionisanju. U početku je bilo problema sa sistemom naplate, ali smo ih uspješno rješavali“, rekao je Ljiljanić u razgovoru za Mediabiro.

Ocijenio je da je saradnja sa kineskom kompanijom CRBC bila uspješna i korektna.

Tvrdi da su, kada je u pitanju zimsko održavanje auto-puta, na vrijeme preuzeli konkretne korake i da nema potrebe za brigom.

"Što se tiče zimskog održavanja, uvjeravam vas da ćemo zimsku sezonu dočekati potpuno spremni. Sva neophodna oprema je već nabavljena. Nabavili smo deset snjegočistača sa kombinovanim posipačima i plugovima, dva specijalna vozila 'Unimog', freze za snijeg. U toku je obuka zaposlenih“ objasnio je Ljiljanić.

sd
foto: Mediabiro

Povodom nastavka gradnje auto-puta, izvršni direktor Monteputa naglasio je da je Ministarstvo kapitalnih investicija apliciralo za sredstva koja su potrebna za izradu projekta dvije dionice, i to: Mataševo-Andrijevica, dužine 23 kilometra, i Farmaci-Smokovac u dužini od 12 kilometara.

"U planu je da se izrada glavnog projekta realizuje u narednoj godini. To bi obuhvatalo i sredstva koja su potrebna za pripremu tenderske dokumentacije. Najraniji početak radova na novim dionicama bi bio 2024 godine“, kazao je on.

Monteput radi i na poslovima upravljanja i održavanja tunela "Sozina" i prilaznim saobraćajnicama . Upoređujući rezultate iz prethodnih sezona, potvrđuju da se broj prolazaka iz mjesec u mjesec povećava, te da ove godine očekuju rekord prometovanih vozila. Osim toga, u fokusu je i unaprjeđenje infrastrukture objekta čija dužina iznosi 4.189 metara.

"Što se tiče održavanja tunela u prethodnom periodu, bilo je veoma izazovno. To je tunel koji je u ekspolataciji 17 godina. U narednom periodu, već do kraja godine, očekujemo manje intervencije u vidu pranja tunela i nekih intervencija u građevinskom smislu. U narednim godinama, to ćemo intenzivirati i odvojiti veća sredstva, a sve u skladu sa planom redovnog održavanja,“ zaključio je Ljiljanić.

Najavio je i da će kroz edukaciju građana o elektronskoj naplati putarine, koju trenutno koristi 20 odsto vozača, Monteput poraditi na njenoj popularizaciji.

Bonus video: