Radnicima Metalca uplaćeno 430.000 eura

”Nijesmo bili u obavezi da radnicima isplatimo novac i ispravljamo greške prethodnih uprava, ali riječ je o našim sugrađanima i željeli smo da se prekine njihova višemjesečna agonija" kazao je “Vijestima” jedan od vlasnika Centra za reciklažu, Zdravko Kosanović

16961 pregleda 10 komentar(a)
Od marta protestuju u krugu fabrike: Radnici Metalca, Foto: Svetlana Mandic
Od marta protestuju u krugu fabrike: Radnici Metalca, Foto: Svetlana Mandic

Novi vlasnik nikšićkog Metalca, Centar za reciklažu, uplatio je radnicima koji od marta ove godine protestuju u krugu fabrike 430 hiljada eura.

Vlasnici Centra za reciklažu su Zdravko Kosanović i Nenad Bajović.

”Postigli smo dogovor s novim vlasnikom i isplatio nam je 430 hiljada eura iako nije bio u obavezi da to uradi i od tog novca smo se naplatili mi koji smo svakodnevno bili u fabričkom krugu pola godine i čuvali imovinu od otuđenja ili uništenja”, kazao je “Vijestima” Radisav Bulatović, predstavnik radnika koji su štrajkovali od marta.

On je istakao da je prije tri mjeseca njih 39 radnika koji su imali rješenje za stalno dobilo otpremnine u iznosu od 3.150 eura, i povezan im je radni staž za šest mjeseci.

S novim vlasnicima Zdravkom Kosanovićem i Nenadom Bajovićem su se, kako je kazao, dogovorili da, kada pokrenu fabriku, svima koji budu zainteresovani da opet rade u Metalcu bude pružena ta mogućnost.

”Nijesmo bili u obavezi da radnicima isplatimo novac i ispravljamo greške prethodnih uprava, ali riječ je o našim sugrađanima i željeli smo da se prekine njihova višemjesečna agonija. Zainteresovana dva investitora, od kojih je jedan bio iz Kine, su odustali, ali mi nećemo odustati od Metalca, niti ćemo imovinu izrezati i uništiti. Imamo planove i vidjećemo šta će od njih biti realizovano. Namjera nam je da fabrika bude na ponos grada i da počne s radom”, kazao je “Vijestima” jedan od vlasnika Centra za reciklažu, Zdravko Kosanović.

Češka kompanija Termochem, koja je imovinu Metalca kupila iz stečaja 2016. godine, a proizvodnju su obustavili krajem 2019. godine, od kada su radnici bez posla i primanja, radnicima na ime zaostalih plata i povezivanja radnog staža duguje oko 1,3 miliona eura. U oktobru prošle godine uveden je stečaj, a češka kompanija je imovinu Metalca prepisala na drugu svoju firmu koju je prodala nikšićkoj firmi, Centru za reciklažu, dok je oko 110 zaposlenih ostalo evidentirano u Metalcu Termohem koji nema imovinu, pa samim tim radnici iz stečajne mase ne mogu naplatiti ta potraživanja.

Opština je za 77 radnika u aprilu uplatila pomoć od po 400 eura i obezbijedila im advokatski tim s ciljem da se provjeri dokumentacija fabrike.

Kosanović je u junu kazao da su, “kao znak dobre volje”, raspoloženi da radnicima uplate 400 hiljada eura, ali da će od te ponude, ako se situacija ne riješi, odustati.

Radnici, prema riječima Bulatovića, u početku ponudu nijesu prihvatili jer su očekivali da će im država pomoći da dobiju sav novac koji im prethodni vlasnik duguje.

Bonus video: