Vlada: Abazović na konferenciju poveo četvoro, a ne 10 službenika

Iz Vlade kazali da o troškovima sredstava, zbog službenog putovanja koje još traje, ne mogu u ovom trenutku sa preciznošću govoriti, ali da preliminarno mogu reći da će zbog preduzetih mjera štednje cifra biti upola manja od rashoda koji bi bili u slučaju da u startu nisu preduzete mjere štednje

15535 pregleda 23 komentar(a)
Zgrada Vlade, Foto: Boris Pejović
Zgrada Vlade, Foto: Boris Pejović

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na konferenciju “Sloboda medija”, u organizaciji Transatlantske liderske mreže u Vašingtonu, poveo je četvoro, a ne deset saradnika, saopšteno je iz Vlade.

"Vijesti" su jutros objavile da je Abazović na tu konferenciju poveo 10 saradnika, ističući da to piše u Vladinoj platformi za učešće Abazovića na tom događaju od 17. do 19. septembra, usvojenoj na posljednjoj sjednici Vlade prošle sedmice.

Povezani članci

20. Septembar 2022.

Abazović u Vašington poveo 10 saradnika

Iz Vlade su kazali da su pomenutoj konferenciji, pored Abazovića, prisustvovali: šefica Kabineta predsjednika Vlade Ana Rašović, savjetnik za vanjsku politiku Đorđe Radulović, savjetnik za medije Miloš Perišić i savjetnik za digitalne medije Radivoje Koprivica.

"Konferencija 'Sloboda medija' je samo jedan u nizu od pedesetak obaveza koje predsjednika Vlade očekuju tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama. Nejasno zašto samo jednu od pedesetak aktivnosti koji Abazovića očekuju u SAD, predstavlja kao jedini razlog dolaska u Vašington. Primaran povod službenog putovanja Abazovića u Ameriku je predstavljanje države i izlaganje tokom zasijedanja Generalne skupštine UN, dok je put preko okeana iskorišćen i za važne sastanke, između ostalog, u Stejt departmentu. Takođe, netačno je da će 10 saradnika Abazovića boraviti tokom cijelog boravka premijera u SAD-u, već je njihov boravak usklađen sa radnim obavezama koje će trajati znatno manje od cjelokupnog boravka predsjednika Vlade", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali kako su ranije odgovorili da je od samog početka intencija kabineta premijera bila da ovo službeno putovanje prođe uz što manje finansijskih troškova, te da je stoga kabinet u startu organizacije putovanja preduzeo mjere uštede na svakom planu.

"Tako je na početku organizacije smanjen prvobitno planirani sastav delegacije, dok se trećina članova naknadno pridružila ostatku delegacije u Njujorku, sve sa ciljem uštede novčanih sredstava puta. Tokom organizovanja puta, odabrana je, iako najduža i najteža (13h leta), najjeftinija komercijalna ruta leta u ponudi, avionska linija Podgorica - Istanbul - Vašington, a premijer Abazović, zajedno sa delegacijom tokom putovanja, boravio je u ekonomskoj, a ne VIP klasi, sve sa ciljem uštede novčanih sredstava.

"Za vrijeme boravka u Vašingtonu članovi delegacije su koristili vozila preko aplikacije Uber, ne želeći da izlažu dodatnim troškovima namijenjenim za rent-a-car vozilo, koje se uglavnom koristi u te svrhe kada članovi delegacije putuju na sastanke. Za prevoz između Vašingtona i Njujorka, premijer sa dijelom svoje delegacije, koristio je voz kao najjeftinije prevozno sredstvo, a sve sa ciljem uštede sredstava", navode iz Vlade.

Kazali su da o troškovima sredstava, zbog službenog putovanja koje još traje, ne mogu u ovom trenutku sa preciznošću govoriti, ali da preliminarno mogu reći da će zbog preduzetih mjera štednje cifra biti upola manja od rashoda koji bi bili u slučaju da u startu nisu preduzete mjere štednje.

"Kada govorimo o broju članova delegacije, vrijedi ponoviti da je dio delegacije, zbog mjera uštede kasnije doputovao u Ameriku, kako bi bio od pomoći tokom boravka u Njujorku, gdje pored učešća na 77. sjednici UN, premijer ima niz drugih aktivnosti. Želimo naglasiti da će premijer tokom boravka u SAD imati nešto oko pedesetak aktivnosti i da je iz tog razloga broj članova delegacije sasvim opravdan i utemeljen. Primarni razlog posjete SAD-u, učešće premijera na 77. Generalnoj skupštini UN, iskorišteno je i za druge aktivnosti na političkom i ekonomskom nivou, pa će premijer u SAD boraviti od 16. do 27. septembra, dok je vrijeme trajanja boravka saradnika prilagođeno njihovim radnim obavezama i samim tim ograničeno na manji broj dana u odnosu na boravak premijera", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: