RAZGOVOR O POSLOVALJU PLJEVALJSKE KOMPANIJE

Popadić: Akcija Rudnika vrijedi 6,2 eura

Direktor Rudnika uglja je kazao da je to knjigovodstvena vrijednost, a da će procijenjena zavisiti od biznis pretpostavki koje će EPCG usuglasiti sa procjenjivačem
98 pregleda 0 komentar(a)
Slavoljub Popadić, Foto: Rudnik uglja Pljevlja
Slavoljub Popadić, Foto: Rudnik uglja Pljevlja
Ažurirano: 03.02.2019. 07:08h

Knjigovodstvena vrijednost akcije Rudnika uglja na 31. decembar 2016. je iznosila 5,5 eura, što je potvrdio i nezavisni revizor. Naše očekivanje je da će na kraju 2017. godine poslovna dobit iznositi oko 4 miliona, što će rezultirati da je knjigovodstvena vrijednost po akciji akcija oko 6,2 eura“, saopštio je u intervjuu „Vijestima“ izvršni direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić,  odgovarajući na pitanje o procjeni akcija  pljevaljske kompanije.

On je kazao da je to knjigovodstvena vrijednost, a da će procijenjena zavisiti od biznis pretpostavki koje će EPCG usuglasiti sa procjenjivačem. Podsjetio je da je kompanija u posljednje četiri godine posluje pozitivno, da ima jasne projekcije daljeg poslovanja, pa nema razloga da  procijenjena vrijednost bude ispod knjigovodstvene.

U toku je procjena vrijednosti akcija Rudnika, nakon što su Aco Đukanović i italijanska A2A dali ponudu državnoj EPCG da otkupi njihove udjele od 11,8 i 39,5 odsto. Tražili su 6,5 eura po akciji, a sadašnja na berzi je 4,5 eura. 

  • Šta mislite zbog čega kasni procjena akcija koju radi revizor Deloitte?

Pitanje kašnjenja izrade studije opravdanosti ulaganja i procjene Rudnika je svakako pitanje za EPCG, ali iz moje perspektive dva su ključna razloga kašnjenja. Prvi je nezgodan tajming, tj.  početak procjene u periodu godišnjih odmora, a drugi je pretjerano kratak rok za izradu studije. Rudnik je prilično kompleksna kompanija i u procjeni su pored finansijskih angažovani i rudarski i geološki eksperti koji su boravili u Pljevljima i pravili procjene naših razvojnih planova, investicija, troškova otkrivke, rekultivacije i slično. Pravovremeno smo odgovorio na sve zahtjeve procjenitelja.

  • Kakva su Vaša očekivanja do kraja godine: hoće li RUP biti preuzet od EPCG ili će biti posebno  društvo sa TE Pljevlja u vlasništvu EPCG?

Zasad smo u očekivanju ponude koju EPCG planira da pošalje akcionarima Rudnika. Kada ponuda bude obznanjena, i kada se akcionari odrede prema njoj, bićemo u situaciji da imamo bolju predikciju daljih dešavanja.

I ranije studije su ukazivale da bi ove dvije kompanije trebalo da budu jedna tehnološka cjelina zbog budućeg poslovanja obje kompanije na slobodnom tržištu i bolje konkurentnosti pljevaljskog energetskog kompleksa. U svakom slučaju kakav će biti dalji razvoj i dinamika prije svega zavisi od planova EPCG, ali i generalno od strategije razvoja energetskog sektora.

  • Šta pokazuju konačni prošlogodišnji rezultati o poslovanju Rudnika, i kada će biti objelodanjen?

Prošla 2016. je pokazala poslovnu žilavost Rudnika i sposobnost da se brzo prilagodi nepredviđenim okolnostima. Naime, i pored neplanirano dugih zastoja TE Pljevlja i višemilionskih gubitaka prihoda po tom osnovu,  RUP je uz dodatni napor i uštede u svim segmentima, završio poslovnu godinu sa dobiti od 3,7 miliona eura. Skupština akcionara je zakazana za 4.10.2017. i  očekujemo da će akcionari prihvatiti rezultate poslovanja i izvještaj nezavisnog revizora.

  • Imate li procjenu sa kakvim rezultatom bi mogla biti završena 2017?

Očekujemo da će ovo biti dobra poslovna godina za Rudnik. Kalkulacije pokazuju, da će poslovna dobit na kraju trećeg kvartala biti oko tri miliona eura. Ono što nas posebno raduje je povećanje prodaje na tržištu široke potrošnje. Ova godina će u tom segmentu biti rekordna u posljednjih 10 godina. Tri puta smo povećali izvoz u zadnje tri godine i ove  očekujemo oko pet miliona eura prihoda sa tržišta izvan Crne Gore. Očekivana dobit na kraju godine će biti oko četiri miliona eura.

Proizvodnja TE za osam mjeseci veća od vrijednosti Rudnika

  • Tokom obilježavanja Dana rudara se moglo čuti da energetika počinje iz Pljevalja. Da li tako vidite i buduće stanje u energetici?

“Činjenica je, što se i pokazalo i u ovoj godini, da je termoelektrana snažan oslonac i stabilnost elektoenergetskog sistema države. U prvih osam mjeseci, TE Pljevlja je učestvovala sa 58 odsto u ukupnoj proizvodnji električne energije u Crnoj Gori. Iz posljednjih objavljenih podataka smo vidjeli da je EPCG  za prvih osam mjeseci uvezla električne energiju u iznosu od oko 45 miliona eura. Prosta matematika pokazuje da nije radila TE Pljevlja, odnosno i da nije bilo uglja iz Rudnika, EPCG bi morala uvesti dodatnih 45 miliona eura električne energije, što je znatno iznad vrijednost akcija, tj. vrijednosti samog Rudnika uglja. Ako se uzme u obzir samo ova nesporna činjenica, motiv kupovine akcija Rudnika i objedinjavanja termoenergetskog sektora u Pljevljima je jasan”, kazao je Popadić.

Preporučujemo za Vas