odgovorio laličić

Čarapić: Odluka suda u Londonu ne odnosi se na bilo kakav finansijsko-odštetni zahtjev

"Odluka se tiče zahtjeva kojim je država nastojala da obezbijedi otvaranje hotela u 2022. godini i time zaštiti svoj interes, koji je shodno potpisanom ugovoru, značio otvaranje Svetog Stefana za goste hotela"

8438 pregleda 6 komentar(a)
Vasilije Čarapić, Foto: Pokret Evropa sad
Vasilije Čarapić, Foto: Pokret Evropa sad

Odluka Međunarodnog arbitražnog suda u Londonu, da odbije zahtjev države Crne Gore da se otvori hotel Sveti Stefan i Vila Miločer, ne odnosi se na bilo kakav finansijsko-odštetni zahtjev, saopštio je član Predsjedništva Pokreta "Evropa sad" Vasilije Čarapić.

On je reagovao na navode poslanice Demokratske partije socijalista (DPS) Jovanke Laličić koja je kazala da je bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović "grobar crnogorske ekonomije" i da je "građanima vezana omča oko vrata".

"Svjedoci smo da se režimski vojnici po komandi javljaju da obmanjuju javnost, ne bi li nanijeli političku štetu Pokretu Evropa sad i građanima Crne Gore. Odluka Međunarodnog arbitražnog suda u Londonu ne odnosi se na bilo kakav finansijsko-odštetni zahtjev. Ta odluka tiče se zahtjeva kojim je država nastojala da obezbijedi otvaranje hotela u 2022. godini i time zaštiti svoj interes, koji je shodno potpisanom ugovoru, značio otvaranje Svetog Stefana za goste hotela. Ovom mjerom, Vlada je upravo željela da osigura ostanak tog investitora, koji je napustio Sveti Stefan onog trenutka kada je uvidio da je u Crnoj Gori došlo vrijeme da se posluje po tržišnim principima", naveo je Čarapić.

Dodaje da sve što se desilo jeste da je arbitražni tribunal procijenio da je neotvaranje hotela komercijalna odluka Adriatic Properties-a, za koju Adriatic Properties može da trpi isključivo komercijalne posljedice, i da je tribunal eksplicitno ostavio otvoren put državi da traži naknadu štete.

"Nismo ni očekivali da oni, koji su sopstvene interese i interese svojih omiljenih investitora uvijek stavljali ispred dobra zajednice, kažu istinu i saopšte činjenice. No, uskoro će i ovakvi pokušaji postati tužno podsjećanje na jedan autoritarni, ali ipak propali režim", naveo je Čarapić.