INTERVJU Vuksanović: Ugrađeno 200 solarnih panela, milioni stižu dogodine

Nakon kašnjenja s tenderom i nabavkom, sada 20 ekipa postavlja svakodnevno solarne panele na privatne kuće i krovove firmi. Direktor kompanije koju je prije godinu dana osnovala Elektroprivreda očekuje ukupnu godišnju proizvodnju od 45.000 megavat sati, koji se sada uvoze po cijeni od 500 eura po megavat satu

39585 pregleda 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U okviru projekta Solari 3000+ do sada su za 200 domaćinstava ugrađene solarne elektrane ukupne snage jedan megavat (MW), a kada se kompletan projekat završi biće proizvedeno 45.000 megavat sati (MWh) na godišnjem nivou, što će, prema cijenama električne energije za 2023. godinu, donijeti godišnji prihod od više miliona eura.

Ovo je u intervju “Vijestima” kazao izvršni direktor kompanije “EPCG-Solar-gradnja” Ranko Vuksanović.

Tu firmu je za potrebe sprovođenja projekta ugradnje solarnih panela formirala Elektroprivreda (EPCG) prije godinu dana, a ona, prema riječima Vuksanovića, sada zapošljava 340 osoba.

”Ugradnja jednog MW solarnih panela oslobađa električnu energiju u korist EPCG koja po trenutnim cijenama na berzi iznosi oko milion eura na godišnjem nivou, s tendencijom rasta u narednoj godini. To znači da ćemo u narednoj 2023. godini ostvariti takve prihode koji će pokazati potpunu rentabilnost ove firme, a da ne govorimo o tome da smo stvorili uslove za dugoročne finansijske benefite za kompaniju i cjelokupno društvo”, kazao je Vuksanović.

On navodi da je u kompaniji sistematizovano 565 radnih mjesta od kojih je trenutno popunjeno 319 s ugovorima na određeno vrijeme, dok je njih 21 zasnovalo stalni radni odnos.

”Budžet kompanije za 2022. godinu iznosi 3.504.743 eura. Prema posljednjem presjeku, ostvareni prihodi su oko 371.500 eura, dok ukupni rashodi iznose oko 1.700.000 eura i najvećim dijelom se odnose na troškove tehničkog opremanja kompanije, obuku zaposlenih, isplata zarada i pripadajućih poreza i doprinosa za zdravstveno osiguiranje zaposlenih. Međutim, ne treba suditi prema trenutnom odnosu prihoda i rashoda, jer se prihodi i benefiti od instaliranih solarnih panela tek očekuju”, objasnio je Vuksanović.

Koliko je do sada postavljeno solarnih panela iz projekta Solari za privrednike i građane? Koliko očekujete da će biti postavljeno do kraja godine?

Izmjene zakona, kojima su se pojednostavile procedure u opštinama, doprinijele su da se realizacija projekta odvija svakim danom brže i efikasnije. Tako je već sada na terenu dnevno prisutno više od 20 ekipa inžinjera i montera koji vrše ugradnju solarnih elektrana širom Crne Gore. Do sada su ugrađene solarne elektrane snage 1 MW kod blizu 200 domaćinstava, a već smo počeli s ugradnjom i kod privrede.

Budžet kompanije za ovu godinu 3,5 miliona eura: Vuksanović
Budžet kompanije za ovu godinu 3,5 miliona eura: Vuksanovićfoto: Solar Gradnja

Do kraja godine očekujemo da će biti postavljeno solarnih elektrana instalisane snage od 1.500 kW (1,5 MW) kod domaćinstava i 9.000 kW (9 MW) kod privrednika.

Kada se postavi sada planiranih 3.500 panela (3.000+500), kolika će biti očekivana proizvodnja električne energije?

Po završetku projekta, prema našim procjenama, biće proizvedeno 45.000 MWh na godišnjem nivou, što će, prema cijenama električne energije za 2023. godinu, donijeti veliki godišnji prihod od više miliona eura. Trenutna cijena 1 MWh električne energije na berzi dostiže cijenu i do 500 eura.

Da li kompanija Solar-gradnja ima akt o sistematizaciji radnih mjesta i ako ima koliko je tim aktom predviđeno zaposlenih i na kojim pozicijama? Koliko kompanija trenutno ima zaposlenih i na kojim pozicijama? Kakav je njihov radni status?

”Solar-gradnja” ima Pravilnik o organizaciji i sistematizciji radnih mjesta, koji je koncipiran i donijet od strane EPCG kao osnivača. Sistematizovano je 565 radnih mjesta na raznim pozicijama. Trenutan broj angažovanih osoba je 340, od kojih je njih 319 sa ugovorima na određeno vrijeme, dok je njih 21 zasnovalo stalni radni odnos. Navedeni zaposleni su mašinski, građevinski i elektro inženjeri, pravnici, ekonomisti, elektromonteri, PR, pomoćni radnici i vozači.

Koliki je budžet kompanije za 2022. godinu i kako se finansira? Koliki su prihodi kompanije, a koliki rashodi prema posljednjem presjeku za ovu godinu i za koje namjene se oni uglavnom odnose?

Budžet kompanije za 2022. godinu iznosi 3.504.743 eura. Prema posljednjem presjeku, ostvareni prihodi su oko 371.500 eura, dok ukupni rashodi iznose oko 1.700.000 eura i najvećim dijelom se odnose na troškove tehničkog opremanja kompanije, obuku zaposlenih, isplata zarada i pripadajućih poreza i doprinosa za zdravstveno osiguiranje zaposlenih. Međutim, ne treba suditi prema trenutnom odnosu prihoda i rashoda, jer se prihodi i benefiti od instaliranih solarnih panela tek očekuju. Naime, planiramo da do Nove godine ugradimo oko 10 MW instalisane snage fotonaponskih sistema, a imajući u vidu kretanje berzanskih cijena električne energije, riječ je o realizaciji više miliona eura prihoda. Da javnosti bude jasnije, ugradnja jednog MW solarnih panela oslobađa električnu energiju u korist EPCG koja po trenutnom cijenama na berzi iznosi oko milion eura na godišnjem nivou, s tendencijom rasta u narednoj godini. To znači da ćemo u narednoj 2023. godini ostvariti takve prihode koji će pokazati potpunu rentabilnost ove firme, a da ne govorimo o tome da smo stvorili uslove za dugoročne finansijske benefite za kompaniju i cjelokupno društvo.

Koliko je do sada građana i firmi predalo zahtjeva za postavljanje solarnih panela? Da li će projekat biti proširen na 5.000+ ili 10.000+ kako je bilo najavljivano i ako hoće, kada?

Za projekat Solari 3000+ prijavilo se više od 14.500 građana, i svakoga dana građani se sve više interesuju za ugradnju solarnih panela na svojim objektima. To govori o tome da projekat koji je pokrenula EPCG, prvi poslije 40 godina koji stvara nove izvore energije, u potpunosti odgovara potrebama naših građana. Svakako da je intencija da se projekat proširi jer je ovo tek početak “zelene tranzicije” i ulaganja u obnovljive izvore energije.

Žalbe na javnoj nabavci izazvale kašnjenje projekta

Prema prvim najavama o projektu iz novembra 2021. godine plan je bio da postavljanje solarnih panela počne u februarau 2022. godine. Zbog čega je postavljanje počelo tek u junu? Da li je kašnjenje nastalo samo zbog žalbi na tender za javne nabavke i kako su okončane te žalbe?

Poziv za učešće u projektu Solari 3000+ i 500+ zaključen je krajem februara ove godine. Nabavka komponenti za fotonaponske sisteme kasnila je zbog žalbi na tender za javne nabavke, koje su se okončale povoljno za EPCG, s time što je zbog tih prepreka kasnio i početak sprovođenja projekta. S obzirom na to da je zbog trenutne krize u svijetu nabavka robe usporena na raznim nivoima, dinamika isporuke solarnih panela bila je i brža od očekivanog.

Povoljni krediti za korisnike solarnih panela

Projektom Solari 3000+ previđena je za isto toliko domaćinstava ugradnja panela, dok se kroz projekat Solari 500+ predviđa gradnja toliko panela na krovovima pravnih lica - firmi i institucija. Korisnici su solarne panele kupili pod povoljnim kreditima, nakon čega će prema najavama imati električnu energiju za sebe, a višak bi prodali EPCG.

Oprema se otplaćuje na rate u periodu pet do sedam godina, a ona bi, kako procjenjuju iz EPCG bila niža od dotadašnjih troškova za struju. Nakon otplate građani i firme postaju vlasnici opreme i dobijaju besplatnu struju, a višak može otkupiti EPCG.

Bonus video: