Pokret penzionera: Materijalni položaj penzionera prioritet

"Dogovoreni su dalji koraci koji će se preduzeti da bi se realizovali ranije postavljeni zahtjevi među kojima su najvažniji da se najniža penzija poveća na iznos koji ne može biti manji od 350 eura"

2365 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Materijalni položaj penzionera se i dalje pogoršava, a posebno su u uteškom položaju penzioneri sa najnižim primanjima koja iznose 162,12 eura. Februarskim usklađivanjem od 2,13 procenata i najnovijim povećanjem za 8,35 odsto nije se gotovo ništa promijenilo, saopšteno je nakon sjednice izvršnog odbora Pokreta penzionera Crne Gore.

Ističu da je i dalje značajno prisutan veći trend rasta troškova života u odnosu na povećanje penzija i da cijene osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda i usluga "ili stoje na isto ili se i dalje povećavaju" i da se efekti povećanja penzija slabo osjećaju.

"Dogovoreni su dalji koraci koji će se preduzeti da bi se realizovali ranije postavljeni zahtjevi među kojima su najvažniji da se najniža penzija poveća na iznos koji ne može biti manji od 350 eura. Istovremeno će se kod nadležnih institucija pokrenuti inicijativa za subvencijom i drugim olakšicama pri plaćanju struje, nabavke ljekova i ogrijeva za najugroženije penzionere", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da da se predugo čeka na odgovore nadležnih na zahtjeve Pokreta penzionera i da oni "najčešće u potpunosti izostanu".

"Na sjednici je zauzet stav da se u svim zahtjevima u rješavanju teškog materijalnog položaja penzionera i drugih objektivno izraženih potreba penzionera mora istrajati, pri čemu će se koristiti sva raspoloživa demokratska sredstva zasnovana na zakonu. S tim u vezi, će se pristupiti organizovanju protestnih okupljanja kako bi se društvenim subjektima odgovornim za donošenje odluka skrenula pažnja na goruće probleme pezionera".

U saopštenju se navodi i da je izvršni odbor Pokreta penzionera jednoglasan u stavu "da neće nikome dozvoliti u društvu čijem su razvitku dali svoj puni doprinos dovodi u podređen položaj i tretira kao građane drugog reda".

"Protest koji je bio planiran za 15. avgust u Podgorici odložen je prije svega da bi se određenim institucijama dala prilika da se izađe u susret penzionerskim zahtjevima. Očekivanja su većim svojim dijelom ostala neispunjena zbog čega se planiraju nova protestina okupljanja. Konkretna odluka o protestu koji se orijentaciono planira za oktobar u Podgorici biće donesena naknadno sa precizno definisanim zahtjevima i datumom održavanja", navodi se između ostalog u saopštenju.

Bonus video: