Opština Budva blokirala zgradu Zavoda za izgradnju - firma koju kontroliše Ilinčić nije platila porez na nepokretnost

Nekada vodeća projektantska kuća u Budvi, godinama unazad se ne bavi primarnom djelatnošću, već živi od rentiranja oko dvije hiljade kvadrata poslovnih prostora

21596 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Zavoda za izgradnju, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Zavoda za izgradnju, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva blokirala je jednospratnu zgradu Zavoda za izgradnju, jer firma koju kontroliše Olivera Ilinčić, nekadašnja savjetnica Svetozara Marovića, nije platila skoro 22 hiljade eura poreza na nepokretnost.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, kako je “Vijestima” potvrđeno, donijela je rješenje o upisu hipoteke na nepokretnost Zavoda za izgradnju, kao garanciju da će kompanija izmiriti dugovanje.

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 21.908 eura u korist Opštine Budva - rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Većinski vlasnik Zavoda za izgradnju je britanska kompanija “Luss investments”, koja je u vlasništvu Olivere Ilinčić.

Time je Opština Budva nastavila seriju blokada imovine kompanija koje kontroliše nekadašnja savjetnica predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Tu jednospratnu zgradu između Skupštine opštine Budva i Centra bezbjednosti, u kojoj se nalaze kancelarije pojedinih lokalnih političkih partija, opštinskih službi, brojnih kompanija, još prije pet godina je blokiralo i Specijalno državno tužilaštvo, kada je njime rukovodio Milivoje Katnić, u okviru istrage koju je pokrenulo protiv Ilinčićeve.

Nekada vodeća projektantska kuća u Budvi, godinama unazad se ne bavi primarnom djelatnošću, već živi od rentiranja oko dvije hiljade kvadrata poslovnih prostora.

”Luss investments” vlasnik je 57 odsto kompanijskih akcija, dok ostatak posjeduju bivši i sadašnji radnici, koji su vodili sudske procese.

Uprava loklanih javnih prihoda Opštine Budva ljetos je donijela rješenje kojim je naložila budvanskom katastru da upiše hipoteku na zemljišni kompleks od 35 hiljada kvadrata na periferiji Budve, vlasništvo kompanije “Good location properties”, koja se takođe povezuje sa Ilinčićevom. Napisano je rješenje o prinudnoj naplati čak 151 hiljade eura na ime poreza ne nepokretnost.

Još jedna od firmi koju kontroliše Ilinčićeva se našla na crnoj listi poreskih dužnika - Uprava lokalnih javnih prihoda je još prošle godine po službenoj dužnosti pokrenula postupak prinudne naplate 188 hiljada eura od kompanije “Fifthe avenue investments limited”, koja ima dvije zemljišne parcele na bečićkoj plaži.

Upravo te dvije kompanije, čiji se osnivači nalaze na Floridi i u Velikoj Britaniji, koje kontroliše Ilinčićeva, godinama su unazad veliki poreski dužnici.

Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je Višem sudu u Podgorici dopunjenu optužnicu protiv Ilinčićeve i njenih saradnika, a kontrola dokaza zakazana je za 7. novembar.

Specijalno tužilaštvo ih tereti da su pripadnici kriminalne grupe Svetozara Marovića koja je na prevarni način novac 14 osoba iskoristila za pokrivanje kredita kompanije “Properti investments” kod Prve banke.

Bonus video: