Žugić: Ako bi se glasalo na osnovu rezultata, poslanici bi mi dali mandat, nijesam umiješan u afere

Odgovarajući na pitanja Žugić je kazao da bi predložio da Vlada zaključi aranžman sa MMF-om o kreditiranju i podršci stabilnosti javnih finansija

56222 pregleda 50 komentar(a)
Žugić, Foto: Luka Zeković
Žugić, Foto: Luka Zeković

Ako bi se glasalo na osnovu rezultata, a ne politike, smatram da bi mi poslanici dali novi mandat, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić.

On je na konferenciji za medije naveo da prema mišljenju pravnika ima pravo na novi treći mandat, bez obzira na ograničenje od dva mandata prema Zakonu o CBCG.

Kazao je i da nije umješan niti odgovoran za bilo koje afere koje mu se stavljaju na teret poput Abu Dabi fonda, zaštite Prve banke, Fonda PIO, nepotizma u CBCG,... i da je otvoren za saradnju sa tužilaštvom po svim tim pitanjima.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je prije tri dana predložio Skupštini da za guvernera ponovo izabere Žugića, kojem drugi mandat ističe sredinom oktobra.

Žugić je kazao da je CBCG i njegov tim proteklih godina dobio samo pozitivne ocjene od MMF-a, Evropske centralne banke, Evropske komisije,... u svom radu, kao i da sve banke u Crnoj Gori imaju visoku likvidnost, da imaju rast depozita od 26 odsto u odnosu na 2019. godinu, da su depoziti u bankama sada veći za 845 miliona nego u istom periodu lani, da je povećana kreditna aktivnost za 37 odsto u odnosu na prošlu godinu,... Kazao je da za samo mjesec dana od kada je CBCG dala preporuku bankama da sprovedu zaštitu klijenata koji su uzeli kredite sa varijabilnom kamatom a zbog opasnosti od daljeg rasta EURIBOR-a i time i njihovih rata, udio kredita sa varijabilnom kamatom smanjen sa 30 na 26 odsto. Odgovarajući na pitanja Žugić je kazao da bi predložio da Vlada zaključi aranžman sa MMF-om o kreditiranju i podršci stabilnosti javnih finansija.

Vlada planira da se na domaćem bankarskom tržištu zaduži za 150 miliona eura do kraja godine, a guverner je kazao da će zbog stanja na tržištu kredita i rasta EURIBOR-a iznos kamata rasti i da će taj trošak biti značajan.

Odgovarajući na pitanja da je štitio Prvu banku, u vlasništvu brata predsjednika države, guverner je naveo i da u CBCG nema politike i da se prema svim bankama odnose jednako.

Naveo je da u "Aferi Abu Dabi" kada je bio ministar finansija i kada je država dala garancije za kredite od 50 miliona eura, nema nikakvog njegovog učešća i potpisa.

"Vlada nije dala niti sam potpisao nikakvu posebnu garanciju za taj projekat, jer je za sve projekte IRF-a, prema statutu te instuitucije, država garant", naveo je Žugić.

On je kazao da je u Atlas banku uveden stečaj kada su njene obaveze prerasle njenu imovinu, kao što zakon nalaže i da su za taj postupak dobili pozitivne ocjene i pohvale od međunarodnih partnera. Žugić je naveo da ne zna da je bilo problema i da je Svjetska banke prekinula saradnju sa CBCG zbog navodnih zloupotreba njihovog imena i lažiranja podataka u toku stečajnih postupaka nad Atlas i IBM bankom. Na pitanja koliko je članova njegove porodice, kumova i prijatelja zapošljeno u CBCG, Žugić je odgovorio da u CBCG radi samo jedan član njegove porodice kojeg on nije zaposlio, a da je drugi član porodice koji je bio zaposlen nedavno napustio CBCG. Na pitanje da li će ukoliko ga Skupština ne izabere, ostati na mjestu guvernera kao vršilac dužnosti, Žugić je kazao da je to pitanje za pravnike.

Bonus video: