Za stanove penzionera 7,5 miliona, nisu račune podnosili

Udruženje penzionera Nikšić dobilo 2,2 miliona eura, a nisu Fondu poslali ni najosnovnije podatke o trošenju tog državnog novca. Stanovi dijeljeni po odlukama koje su osporili i sudovi

20851 pregleda 15 komentar(a)
Zgrada sa najviše sporova, a za koju Fond PIO nije dobio dokumentaciju: Početak gradnje zgrade za penzionere u Nikšiću 2017., Foto: Svetlana Mandić
Zgrada sa najviše sporova, a za koju Fond PIO nije dobio dokumentaciju: Početak gradnje zgrade za penzionere u Nikšiću 2017., Foto: Svetlana Mandić

Udruženja penzionera su u proteklih sedam godina dobili 7,5 miliona eura za izgradnju stanova za penzionere podstanare, a da o trošenju tog novca nisu uopšte obavijestili Fond PIO i Ministarstvo rada i socijalnog staranja ili samo djelimično, dok je većina stanova pod raznim sporovima zbog tužbi, ili je već preprodata i poklonjena.

To pokazuju podaci Fonda PIO i bivše komisije te institucije koja je otkrila zloupotrebe državnog novca kojeg su proteklih godina dobili Savez penzionera i njegova udruženja. Ovi podaci dostavljeni su Pokretu penzionera, novoj nevladinoj organizaciji koja okuplja penzionere.

Fond PIO je ove godine obustavio isplatu 900 hiljada eura udruženjima penzionera za stambenu izgradnju zbog otkrivenih brojnih nepravilnosti i zbog toga šro im udruženja nisu dostavljala tražene podatke. Izvještaj komisije Fonda PIO u kojem su otkrivene nepravilnosti u trošenju državnog novca za stambenu izgradnju i isplatu socijalne pomoći dostavljen je u junu državnom tužilaštvu koje je pokrenulo izviđaj.

Najviše novca za stambenu izgradnju proteklih godina dobilo je Udruženje penzionera Nikšić i to 2,2 miliona eura, od čega milion i po od Fonda PIO i 734 hiljade od Ministarstva rada i socijalnog staranja. Ovo udruženje nije dostavilo ni jedan dokument o izgradnji tih stanova i pored zahtjeva uprave Fonda PIO i komisije koja je ispitivala trošenje državnog novca. Zbog toga komisija nije mogla ni ocjeniti ispravnost i zakonitost rada tog udruženja.

Ovo udruženje dobilo je besplatan plac od Opštine Nikšić kao i drugu pomoć prilikom izgradnje, ali njen iznos nije poznat.

Prema privatnim tužbama onih koji su bili na rang-listama a nisu dobili ključeve, osporena je podijela čak 71 od 75 izgrađenih stanova u zgradi u nikšićkom naselju Rudo Polje, dok je u jednoj presudi sud osporio 44 bodovanja.

Udruženje penzionera Podgorice dobilo je dva miliona eura, od čega 1,24 miliona od Fonda PIO i 775 hiljada od Ministarstva. Plac i značajan dio pomoći pa i novčane dobili su i od uprave Glavnog grada, ali ta vrijednost nije poznata.

Ovo udruženje je komisiji dostavilo djelimičnu dokumentaciju, na osnovu koje su utvrđene brojne nepravilnosti. Najznačajnija nepravilnost je da su aneksima osnovnog ugovora, koji je bio po principu ključ u ruke, povećavani troškovi izgradnje a da su obaveze izvođača smanjivanje ili je dopuštano da se smanjuje kvalitet izgradnje i ugrađene drvenarije i instalacija.

Takođe nije se poštovao pravilnik o rangiranju, zbog čega su pokrenute brojne tužbe od kojih su najmanje dvije postale pravosnažne sudke odluke kojima se traži da udruženje mijenja odluke o dodijeli stanova. Skoro trećina stanova je prodata ili poklonjena nakon izgradnje, a 30 garsonjera je dato pod zakup penzionerima po cijeni od jednog eura po kvadratu. Komisija je uvidom u list nepokretnosti utvrdili da je na tim garsonjerama međutim upisano pravo svojine trećih lica.

Udruženje penzionera iz Bara je za stambenu izgradnju dobilo 930 hiljada eura, iz Bijelog Polja 423 hiljade, sa Cetinja 330 hiljada, iz Pljevalja 302 hiljade, Danilovgrada 147 hiljada, Berana 120 hiljada, Žabljaka 95 hiljada, Rožaja 91 hiljadu, i Savezu penzionera za ostale opštine ukupno 632 hiljade eura.

Komsija je konstatovala da udruženja penzionera Podgorica, Nikšić, Cetinje, Bar i Danilovgrad, kao nevladine organizacije, nisu registrovane za obavljanje privredne djelatnosti a bavili su se izgradnjom stambenih zgrada, što predstavlja krivično djelo. Sporni su i fiktivni ugovori sa izvođačima i kompenzacije, kojim su smanjivane i obaveze za plaćanje PDV-a.

Zbog neorganizovanog i pasivnog odnosa Udruženja penzionera iz Mojkovca, od ovog udruženja je na osnovu zaključka vraćen iznos od 100 hiljada eura, kojim će biti izgrađeni stanovi u organizaciji Fonda a prema Zakonu o socijalnom stanovanju.

Zbog pokretanja istrage i obustavljanja isplata državnog novca Savezu penzionera, dio rukovodstva ove organizacije je pokrenuo kampanju protiv direktora Aligrudića tražeći njegovu smjenu.

Za četiri godine od članarine 2,4 miliona eura

Pokret penzionera zatražio je od Fonda PIO da za njihove članove oni dobijaju članarinu, međutim upitna je i zakonitost postupanja Fonda od 2004. godine po kojoj je automatski odbijao svima članarinu u korist Saveza penzionera. Tada je direktor Fonda PIO bio Radoje Žugić. On je kasnije 2009. potpisao Sporazum sa Savezom penzionera o naplaćivanju članarine na osnovu spiskova članova, ali taj sporazum nikada nije zaveden u Fondu.

Pokret penzionera pitao je direktora Fonda PIO Ranka Aligrudića, na osnovu kojeg akta Stručna služba Fonda naplaćuje članarina za Savez penzionera.

Aligrudić je odgovorio da Fond nije u posjedu dokumenta na osnovu kojeg se vrši obračun članarine i da su ga zatražili od Saveza penzionera.

Prema njegovom odgovoru, u julu je dobijena članarina za 90.327 penzionera, a u protekle četiri godine Savez je po osnovu članarine dobio 2,4 miliona eura.

Pokret penzionera je pitao i koliko su udruženja penzionera prihodovala novca na osnovu prodaje stanova, a Aligrudić je odgovorio da Fond PIO ne posjeduje takve podatke jer mu nisu dostavljeni.

Penzionerima lani i ove godine 9,5 miliona pomoći bez posrednika

Fond PIO je prošle i ove godine, u saradnji sa Vladom, za jednokratnu pomoć penzionerima sa najnižim primanjima isplatio devet i po miliona eura. Ova pomoć isplaćivana je direktno zajedno sa penzijom u iznosima najčešće od 50 do 100 eura, zavisno od visine penzije, a ne uz posredovanje udruženja penzionera.

U četiri prethodne godine Fond PIO je penzionerima uplatio svega 2,1 milion eura, i to u 2020 939 giljada, u 2019. 600 hiljada i po 300 hiljada u 2017. i 2018. godini.

Bonus video: