SDP traži kontrolno saslušanje čelnika energetskih kompanija

"Svjesno uništavanje energetskih kompanija je nastavljeno kroz hiljade zaposlenih partijskih aktivista koji su bez bilo kakvog konkursa dobili radna mjesta, samo zbog toga što su članovi i simpatizeri partija većine od 30. avgusta", kazala je ona

8923 pregleda 24 komentar(a)
Foto: Ivan Ivanović
Foto: Ivan Ivanović

Poslanici SDP-a uputili su Skupštini inicijativu za kontrolno saslušanje uprave Elektroprivrede (EPCG), Crnogorskog elektrodistribucionog sistema (CEDIS) i Rudnika uglja povodom, kako su naveli, poslovanja tih kompanija i finansijskih gubitaka u 2022. godini.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je na današnjoj konferenciji da je izvjesno da će vrlo brzo podnijeti krivične prijave protiv onih "koji su nesavjesnim radom" doveli energetske kompanije do višemilionskih šteta.

"Svjesno uništavanje energetskih kompanija je nastavljeno kroz hiljade zaposlenih partijskih aktivista koji su bez bilo kakvog konkursa dobili radna mjesta, samo zbog toga što su članovi i simpatizeri partija većine od 30. avgusta", kazala je ona.

Ona je kazala da je kulminacija štetnog poslovanja kompanija bila prodaja električne energije iz akumulacije po višestruku nižim cijenama od one koje za koju je kasnije kupovana.

"U trenutku kada se cijela Evropa priprema za energetsku tešku zimu rukovodstva energetskih kompanija prave višemilionskih gubitke i dovodi preduzeća do bankrota.To sigurno nećemo dozvoliti kroz podnošenja krivičnih prijava", zaključila je Vukanović Stanković.

EPCG očekuje da će do kraja godine ostvariti neto profit od 51 milion eura, iako je zaključno sa avgustom zbog uvoza ogromnih količina struja po visokim cijena zbog remonta termoelektrane i nedostatka kiše ostvarila gubitak od 61 milion eura.

CEDIS nema procjene svog poslovnog rezultata zbog toga što je uložio žalbe na cijene struje koje im je odredila Regulatorna agencija za energetiku i kumunalne djelatnosti (REGAGEN).

U zavnisnosti od ishoda te žalbe imali bi profit od šest ili gubitak od 15 miliona eura.

Povezani članci

30. Septembar 2022.

EPCG i CGES očekuju profit, CEDIS se žali na regulatora

"Ugovor Rudnika uglja sa Elektriprivredom Srbije kolonijalni"

Poslanik SDP-a Adnan Striković kazao je da je Rudnik ugla Pljevlja potpisao 25. maja ugovor sa Elektriprivredom Srbije (EPS), a po kojem tonu uglja prodaje po cijeni od 28,8 eura.

"To je ista cijena koju ima naša EPCG. U to vrijeme cijena tone uglja na svjetskim tržištima je bila 412 dolara, a mi ga prodajemo po 28 eura, mislim da dalje nije potrebno objašnjavati štetnost tog ugovora", kazao je Striković i dodao da se tako stvaraju milionski gubici gotovo na dnevnom nivou.

Kazao je da su takvi ugovori "polu kolonijalni ili kolonijalni", te da ih trebaju ispitati nadležna skupštinska tijela.

Njegov partijski kolega Mirko Stanić naveo je da je Rudnik uglja zadnje tri zarade zaposlenima isplatio bez doprinosa.

Dodao je ta kompanija u vremenu energetske krize ima "zanimljive ideje" poput proizvodnje ljekobilja i piva.

Neprihvatljivim je ocijenio što rudnik tonu uglja prodaje građanima Crne Gore po cijeni od 105 eura, Pljevljacima od 87 eura, a EPS po višestruko nižoj cijeni.

Od čelnika te kompanije tražio je informaciju koliko je do sada EPS uplatio novca i zašto bi se eventualni sporovi u vezi tog ugovora vodili u sudovima Srbije.

Bonus video: