Pejović: Plužinama potreban otkupni centar za preradu mlijeka i mesa

Problem sa plasmanom proizvoda sve je veći, ukazao je kandidat za odbornika na listi "Može Piva, može Crna Gora - dr Dritan Abazović - URA"

2096 pregleda 2 komentar(a)
Pejović, Foto: URA
Pejović, Foto: URA

Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pod hitno moraju uzeti u obzir i razmatranje ponovno donošenje odluke o otkupu viška stoke kod poljoprivrednih proizvođača, kao i prethodnih godina, kako bi se na pravi način pomoglo stočarstvo na prostoru Pive, kazao je Branko Pejović, kandidat za odbornika na listi "Može Piva, može Crna Gora - dr Dritan Abazović - URA".

"Godinama iza nas, Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo otkupljivali su viškove stoke, pogotove viškove jagnjadi, kako bi kasnije iste prodavali penzionerima pod povoljnim uslovima. Vjerujemo da se u trenutnoj političkoj situaciji, Vlada u tehničkom mandatu isključivo bavi pitanjima od suštinske vrijednosti za građane, pa samim tim vjerujem da će se ovaj problem brzo riješiti", saopštio je on.

Istakao je da trenutno na prostoru pivskih sela ne postoji samostalni otkupni centar za stoku, pa su samim tim stočari sa tog područja u velikom problemu. Pored ubrzanog rasta cijena stočne hrane, oni sada nisu u mogućnosti da plasiraju svoje proizviode, saniraju troškove te zarade osnovna sredstva za život, naglašava Pejović.

"Zabrinuti građani Pive i Plužina saopštili su mi da je trenutno na ovom području u pitanju višak od preko 3.000 grla jagnjadi, a problem sa plasmanom proizvoda sve je veći. Ubijeđen sam da resorno ministarstvo želi pomoći građanima Plužina, ali i okolnih sela. Vjerujemo da plan postoji, ali se on mora ubrzati. Dolazi nam jako teška zima, svakodnevno čujemo najave krize, te s tim u vezi vjerujem da je potrebno ubrzati proces subvencija i otkupa, jer kroz povoljnije uslove pomoć će osjetiti i penzioneri, čija su primanja jedva dovoljna za osnovne potrebe", naveo je Pejović.

Kazao je da nakon izbora i "promjena koje će se desiti" u lokalnoj vlasti u Plužinama, nikada više neće dozvoliti da se stočarima, poljoprivrednicima uskrati pravo da plasiraju na tržište svoje prizvode.

Pejović je kazao kako vjeruje da je Pivi potreban otkupni centar za preradu mlijeka i mesa, a samim tim i plasman domaćih i orgranskih proizvoda mliječnog i mesnog porijekla na državno, ali i inostrano tržište.

"Naša lista je garant da će se u Pivi stvari mijenjati na bolje, odmah nakon izbora. Uz malo ideja i rada mogućnosti su velike. Otkupni centar ovakvog karaktera u Pivi otvara vrata za pedeset zaposlenih građana. Mislim da Pivljanke i Pivljani imaju mnogo razloga da 23. oktobra ukažu podršku listi 'Može Piva, može Crna Gora - dr Dritan Abazović'", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: