Ugovorene javne nabavke od 188 miliona eura

Za prvu polovinu ove godine sklopljeno 3.046 ugovora, uglavnom s domaćim ponuđačima

5892 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ukupna vrijednost ugovorenih javnih nabavki u Crnoj Gori za prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 188 miliona eura, što je preko četiri puta veći iznos nego za isti period prošle godine, kada je vrijednost iznosila 44 miliona.

Vlada je na posljednjoj sjednici usvojila prvi polugodišnji izvještaj o javnim nabavkama, koji pokazuje da je ukupno podnešeno 8.312 ponuda, a od čega je sklopljeno 3.046 ugovora, što je za 1.800 ugovora više nego lani.

Prema vrsti predmeta najveća ugovorena vrijednost radova odnosila se na robe u iznosu od 115 miliona, vrijednost nabavki usluga je bila 25,6 miliona, a radova 47,3 miliona.

Ubjedljivo najveći broj ugovora, u vrijednosti od 157 miliona, je dodijeljen putem otvorenog postupka, dok je broj sprovedenih pregovaračkih postupaka bez prethodnog objavljivanja poziva iznosio 45 u iznosu od 10,75 miliona eura, od čega je 82 odsto sprovedeno zbog izuzetne hitnosti.

Učešće domaćih ponuđača koji su sklopili ugovore iznosio je 90 odsto, s ugovorenom vrijednošću od 170,5 miliona, dok su ostali bili strani ponuđači. Prosječan broj ponuđača iznosio je 2,76, dok je 1.332 bilo ugovora sa jednom dostavljenom ponudom ugovorene vrijednosti 64 miliona.

Prosječno vrijeme trajanja, odnosno, vrijeme od dana objavljivanja tenderske dokumentacije do dana zaključenja ugovora postupka je 77 dana.

U ovoj godini 669 obveznika utvrđeno je na listi primjene Zakona o javnim nabavkama od čega 17,64 odsto čine državni organi, opštine 5,83 odsto, a ostalo su javne službe ili kompanije.

Od početka prošle godine javne nabavke se sprovode preko elektronskog sistema (CEJN), koji je zbog sajber napada, koji su počeli 20. avgusta bio onesposobljen mjesec dana, pa država nije mogla putem tendera da nabavi ključne stvari za građane, državna preduzeća, upravu...

Tako Ministarstvo unutrašnjih poslova nije bilo u mogućnosti da u zakonom propisanom roku odgovori na sve zahtjeve za izdavanje registarskih tablica. “Vijesti” su objavile da je i dvadesetak većih tendera za nabavku roba, usluga i radova koje treba realizovati do kraja godine na Univerzitetu Crne Gore na čekanju zbog sajber napada, a i iz Ministarstva odbrane i Elektroprivrede ranije je saopšteno da su u problemima jer ne mogu da naruče nabavke.

Vlada je na sjednici usvojila i izvještaj Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, kojoj je za prvu polovinu ove godine pristiglo 99 žalbi (od čega 14 predmeta prenijetih iz prošle godine) i šest predmeta izvršenja presuda Upravnog suda. Od tog broja Komisija je riješila 89 predmeta. Usvojene su 32 žalbe, njih 22 djelimično, 10 puta je poništen javni postupak u cjelosti, sedam žalbi je odbijeno kao neosnovano, tri puta je poništen dio postupka javne nabavke...

Najviše pomenutih žabi, njih 61, odnosilo se na odluke o izboru najpovoljnije ponude, a 15 žabi se odnosilo na tendersku dokumentaciju. Domaće kompanije su podnijele 79 žalbi, dok su ostalo činili konzorcijumi.

Za rad Komisije za ovu godinu iz državnog budžeta namijenjeno je 400 hiljada eura, a od tog iznosa za prvih šest mjeseci je potrošeno 163 hiljade.

Bonus video: