Zoronjić odložila primjenu rebalansa budžeta

"Vijesti" su pitale Zoronjić da obrazloži odluku prilikom glasanja, kao i da li smatra da je takav potez ispravan znajući kakvo je trenutno stanje javnih finansija u državi

42730 pregleda 17 komentar(a)
Glasala za rebalans: Zoronjić, Foto: Građanski pokret URA
Glasala za rebalans: Zoronjić, Foto: Građanski pokret URA

Nakon što je predsjednik države Milo Đukanović ukazom proglasio drugi ovogodišnji rebalans budžeta, Skupština je taj zakon juče dostavila “Službenom listu” radi objave.

Savjetnik predsjednika Đukanovića za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić potvrdio je juče "Vijestima" da je Đukanović potpisao ukaz o proglašenju zakona, a iz skupštinskog pres centra su nam kazali da je taj akt upućen na objavu.

Iako je ministar finansija Aleksandar Damjanović tražio da iz razloga hitnosti rebalans budžeta stupi na snagu danom objave u "Službenom listu", to se nije dogodilo, jer nije predlog dobio potrebnu većinu poslanika.

Podrška je stigla od 40 poslanika stare parlamentarne većine od 30. avgusta 2020.godine, ali je izostala od poslanice pokreta URA Suade Zoronjić, koja je, prema njenim riječima, zbog tehničke greške, zajedno sa još 16 poslanika DPS-a i Bošnjačke stranke (BS) ostala uzdržana prilikom glasanja.

Hitnost stupanja na snagu je utvrdio prethodno Zakonodavni odbor.

"Vijesti" su pitale Zoronjić da obrazloži odluku prilikom glasanja, kao i da li smatra da je takav potez ispravan znajući kakvo je trenutno stanje javnih finansija u državi.

"U pitanju je bila tehnička greška. Za rebalans budžeta sam glasala", navela je Zoronjić.

Nakon što su na sjednici parlamenta prikazani rezultati glasanja o pomenutom predlogu predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da očigledno postoji tehnički problem, da bi njene riječi ponovio poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović koji je zatražio i da se glasa prozivkom.

Nakon toga je uslijedila reakcija poslanika DPS-a Danijela Živkovića, koji je kazao da su se ranije prilikom glasanja već dešavali tehnički problemi, ali da su se u tim situacijama usmeno javljali poslanici javno saopštivši da su glasali suprotno onome što prikazuju rezultati.

"Molim vas verifikujte kako je bilo, nemojte da pravimo lakrdiju u Skupštini", kazao je Živković.

Nakon njegovih riječi, Đurović je dala desetominutnu pauzu kako bi se provjerila tehnička oprema, da bi u nastavku sjednice ona saopštila da je utvrđena ispravnost opreme, te da parlament nije utvrdio postojanje razloga da rebalans budžeta stupi na snagu razlogom hitnosti.

Bastijančić je kazao je da je Skupština 30. septembra predsjedniku dostavila rebalans budžeta, koji je on proglasio ukazom 1. oktobra, a juče uputio predsjednici Skupštine zarad pravovremenog objavljivanja u "Službenom listu".

Iz Skupštine su dodali da je juče rebalans budžeta dostavljen "Službenom listu" radi objave.

Rebalans budžeta prošlog četvrtka u cjelini je podržao 41 poslanik stare parlamentarne većini, protiv je glasao poslanik Liberalne partije Andrija Popović, dok je 13 poslanika DPS-a i BS-a ostalo uzdržano. Prije nego se predlog rebalansa budžeta našao pred poslanica iz BS je "Vijestima" rečeno da je on potreban, te da će za njega glasati.

"Podržaćemo ga jer je to odgovoran odnos prema svim finansijskim obavezama koje nas čekaju", naveli su ranije iz BS-a.

Poslije glasanje iz te partije su kazali, obrazlažući zašto su ostali uzdržani, da je za njih nedopustivo da se rebalansom brišu važni kapitalni projekti na sjeveru države i što će se svi "negativni efekti populističke politike koju je vodila prošla Vlada svaliti na sjever države".

Kada rebalans budžeta stupi na snagu stvoriće se osnov za isplatu vanrednog povećanja minimalne penzije, plaćanje dugova Fonda zdravstva da bi se normalizovalo snabdijevanje ljekovima, isplatu dijela uvećanih socijalnih davanja, isplatu vanrednog uvećanja zarade u zdravstvu i prosvjeti...

Bonus video: