Auto-put neće ići preko Skadarskog jezera već oko Rijeke Crnojevića, od Andrijevice do Boljara moguća i brza cesta

Najkoplikovanija je bila dionica Đurmani - Farmaci, za koju su analizirane četiri varijante

62566 pregleda 52 komentar(a)
Sa predstavljanja studije izvodljivosti, Foto: Boris Pejović
Sa predstavljanja studije izvodljivosti, Foto: Boris Pejović

Autori studije izvodljivosti preostale četiri dionice auto-puta Bar - Boljare danas su predstavili varijante trasa i njihove mape.

Objasnili su da je najkoplikovanija bila dionica Đurmani - Farmaci, za koju su analizirali četiri varijante.

Izgradnja preostale četiri dionice auto-puta je izvodljiva i ekonomski isplativa, ukoliko ne dođe do pada očekivanog saobraćaja ili rasta predviđenih troškova, navedeno je u Studiji opravdanosti auto-puta Bar - Boljare.

Zbog obaveze zaštite prostora Skadarskog jezera odbačene su dvije varijante koje su predviđale prolazak auto-puta direktno preko jezera.

Kao najoptimalnija izabrana je varijanta koja vodi preko Rijeke Crnojevića i svega u dužini od 200 metara ulazi u sadašnju zonu nacionalnog parka.

Preostale tri dionice su od Farmaka do Smokovca, za koju je problematičan prelazak preko rijeke Zete koja je pod zaštitom kao park prirode, zatim od Mateševa do Andrijevice i od Andrijevice do Boljara, gdje je analizirana i varijanta izgradnje brze ceste.

Izgradnja sve četiri preostale dionice koštala bi 1,24 milijarde eura.

Studija je finansirana kroz program Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a dokument je neophodan kako bi Crna Gora mogla konkurisati za novac kod evropskih fondova.

Vođa projekta za izradu studije bio je Martin Osborn, a članovi tima su bili Pepi Dimopoulou, Konstantin Siderovski, Džordž Limberopoulos i Alika Čaruši, stručni konsultanti WBIF.

Bonus video: