Mali akcionari ponudili 15 odsto Luke Bar na berzi

Vlada bez ovog paketa ne može imati dvije trećine vlasništva i sprovesti spajanje sa Port of Adria

15434 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa malih akcionara Luke Bar, koje okuplja Crnogorska asocijacija malih akcionara (CAMA), ponudila je juče na Montenegroberzi na prodaju oko 15 odsto akcija te kompanije. Riječ je o skoro osam miliona akcija po cijeni od jednog eura.

Ukoliko bi Vlada kupila te akcije, sa postojećim paketom imala bi dvije trećine vlasništva i zakonsku mogućnost da donosi odluke poput spajanja firmi.

Iz Vlade je ranije najavljeno da razmatraju kupovinu Port of Adria, bivših Kontejnerskih terminala, od turskog vlasnika i ponovno pripajanja Luci Bar.

Luka Bar je za šest mjeseci ove godine ostvarila profit od pet miliona eura.

Akcije može da kupi bilo koju kupac iz zemlje i inostranstva koji ima tu količinu novca i da nalog na berzi. Nominalna vrijednost ovih akcija je 1,21 euro.

"Crnogorska asocijacija malih akcionara (CAMA) je u skladu sa svojim ciljevima i Statutom, a nakon izraženog interesovanja investitora, organizovala stotine manjinskih akcionara Luke Bar da objedine svoj paket od blizu 15% i ponude ga na prodaju na berzi po cijeni od 1 euro, što mogu uraditi i drugi akcionari po sopstvenom izboru. Bilo koja od razvojnih opcija prethodnih ili sadašnjih vlasti vezano za Luku Bar nije moguća bez podrške ovog „paketa“ akcija, jer država jednostavno ne posjeduje dovoljan procenat vlasništva za bilo kakve statusne promjene. Slažemo se da država nikada nije trebala doći u situaciju da ne raspolaže apsolutnom većinom, ali ta katastrofalna greška se ne može otkloniti otimanjem od manjinskih akcionara, kao što je npr. jedna od prethodnih vlada pokušala u slučaju Ulcinjske rivijere, te akcionare morala obeštetiti nakon sudskog spora - uzgred rečeno uskoro ćemo pokrenuti aktivnosti za raskid tog štetnog ugovora", navedeno je iz tog udruženja.

Oni navode da je velika greška bilo razdvajanje Luke Bar i da država ne može spojiti kompanije bez sticanja dvotrećinskog vlasništva, zbog čega im i nude akcije.

"Velika je greška bila odvojiti poslovanje kontejnerskih terminala od Luke Bar i dovesti, kako se pokazalo, vrlo nekredibilnog partnera čiji rezultati poslovanja sve govore. Savjetujemo Vladi da provjeri da li je u skladu s Ugovorom o privatizaciji da Global Ports Holding umjesto da investira svoj novac založi imovinu tadašnjih Kontejnerskih terminala za kredit kod EBRD i time fingira ispunjenje ugovorenih obaveza. Standardi nalažu da kupac uloži svoj novac u kapital, a ne da se zadužuje na račun imovine u Crnoj Gori. Jedini način da država vrati apsolutnu većinu u Luci Bar jeste da otkupi akcije od manjinskih akcionara po fer cijeni koja čini obje strane zadovoljnim, što je uvijek imperativ u svim aktivnostima kojima CAMA kordinira. Takođe, CAMA radi na objedinjavanju paketa i u drugim akcionarskim društvima poput Plantaža, Telekoma i ostalih, a sve u cilju najbolje zaštite interesa malih akcionara", naveli su iz CAMA.

Bonus video: