Vlada usvojila - pelet kod proizvođača za građane do 269 eura

Priznali da se pelet prodavao po cijenama većih od dogovorenih, ministar poljoprivrede Vladimir Joković se uzda u "božiju pravdu" da se građanim vrati novac

15781 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o dopuni odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja, prema kojoj će proizvođači građanima morati prodavati tonu peleta po cijeni do 269 eura.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović kazao je na sjednici Vlade da nisu zadovoljni saradnjom sa proizvođačima peleta, jer su oni podnosili prijave tržišnoj inspekciji za trgovinu na malo kako bi prodavali pelet po cijeni od 320 eura.

Dodao je da je potrebno hitno stupanje na snagu ove odluke.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković kazao je da u ovom trenutku grijanjem nisu snabdjeveni domovi zdravlja, bolnice, vrtiće i škole.

"Mi to nećemo dozvoliti i nećemo dozvoliti da se više makar jedan kilogram peleta izveze dok ne budu namireni svi potrašači po cijeni koja je dogovorena... Božija pravda bi bila da se građanima u saradnji sa inspekcijama vrati onaj novac koji su izdvojili za pelet preko dogovorenih 269 ili 320 eura po toni", rekao je Joković.

Dodao je pouzdano zna da neki nakupci ogromne količine peleta skladište kako bi ih poslije izvozili.

"Država može uvesti radnu obavezu da se mora pelet proizvoditi", rekao je Joković.

Dosadašnjom odlukom bilo je predviđeno samo da se cijene peleta u prometu ograničava do 269 eura po toni za kompanije registrovane za obavljanje djelatnosti proizvodnje, dok je na 320 eura bila ograničena cijena u trgovinama na malo. To su koristili proizvođači da građanima prodaju pelet po cijeni od 320 eura, što će se pomenutim izmjenama onemogućiti. Cijena kod kompanija koje prodaju pelet isključivo u trgovini na malo i dalje će ostati 320 eura.

Povezani članci

06. Oktobar 2022.

Za građane pelet 269 eura kod proizvođača

Bonus video: