Uvećane plate prosvjetnim radnicima moguće već od 1. januara

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je na sastanku zaključeno da je neophodno preuzeti potrebne aktivnosti u cilju unaprjeđenja standarda prosvjetnih radnika

8917 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

U budžetu za narednu godinu će biti predviđen prostor za povećanje koeficijenta na zarade, što bi omogućilo da prosvjetni radnici prime uvećane plate već od 1. januara.

To je dogovoreno na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića, ministra prosvjete Miomira Vojinovića i predsjednika Sindikata prosvjete, Radomira Božovića i potpredsjednika tog Sindikata Jovana Draškovića.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je na sastanku ključna tema bio materijalni status prosvjetnih radnika i sagledavanje realnih mogućnosti za njegovo unaprjeđenje, a da je zaključeno da je neophodno preuzeti potrebne aktivnosti u cilju unaprjeđenja standarda prosvjetnih radnika.

"U tom kontekstu dogovoreno je da se do kraja tekućeg mjeseca organizuje još jedan radni sastanak na kojem će biti precizno utvrđeno povećanje zarada koje će biti predviđeno Prijedlogom zakona o budžetu za 2023. godinu", navodi se u saopštenju.

Iz resora Damjanovića su saopštili da su on i Vojinović izrazili razumijevanje za stavove koje su prethodno iznijeli predstavnici Sindikata obrazlažući položaj i potrebe kolega.

Oni su potvrdili da će, zajedničkim doprinosom i posvećenošću ministarstava i Vlade, omogućiti bolji materijalni status zaposlenih u prosvjeti, kao veoma važnoj i brojnoj strukturi ukupne društvene zajednice.

"Sastanak je okončan u partnerskom duhu, na obostrano zadovoljstvo jer su definisane početne smjernjce koje će dalje omogućiti da se standard prosvjetara poboljša u granicama realnih finansijskih mogućnosti i budžetskih kapaciteta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: