Hakeri zaustavili isplatu subvencija poljoprivrednicima

”Konkretno, kada su u pitanju subvencije koje se tiču stočarskog sektora, sve mjere će biti sprovedene do 15. oktobra, što je mjesec dana prije nego što je ranije bilo uobičajno”, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede

6888 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Naknade korisnicima koji su ostvarili pravo na subvencije za direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji po obradivoj površini biće isplaćene nakon što se otklone posljedice nastale zbog sajber napada, tvrde iz Ministarstva poljoprivrede.

Više korisnika ove podrške požalilo se “Vijestima” da im isplata subvencija kasni već tri mjeseca.

”Što se tiče subvenicija za direktna plaćanja po obradivoj površini, još uvijek su u toku administrativne i terenske kontrole. Nakon što se otklone posljedice nastale zbog sajber napad na IT infrastrukturu i završe svi vidovi kontrola u najkraćem roku će početi isplate korisnika koji su ispunili uslove za plaćanje”, rečeno je “Vijestima” iz resora kojim rukovodi Vladimir Joković.

Subvencije koje su ostvarili korisnici u okviru ovog javnog poziva odnose se na podršku u biljnoj proizvodnji kroz direktna plaćanja po hektaru za zasade pod maslinama, vinovom lozom, voćnjacima i oranicama, a visina podrške iznosi do 250 eura po hektaru dok je za proizvodnju žitarica subvencija do 500 eura, a za proizvodnju kasnog merkantilnog krompira do 400 eura, dok korisnici mlađi od 40 godina ostvaruju pravo na dodatno plaćanje u iznosu do 10 eura po hektaru.

Na pitanje da li isplate prema poljoprivrednicima kasne i kada su u pitanju subvencije za druge namjene, iz ministarstva su kazali da su problemi nastali zbog napada na IT infrastukturu donijeli određene probleme u radu i dinamici plaćanja, pri čemu su učinili dodatne napore kako se to ne bi odrazilo na poljoprivredne proizvođače.

”Konkretno, kada su u pitanju subvencije koje se tiču stočarskog sektora, sve mjere će biti sprovedene do 15. oktobra, što je mjesec dana prije nego što je ranije bilo uobičajno”, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Upitani da li će ove godine učestvovati u programu otkupa jagnjadi koja bi se po povoljnim uslovima prodavali penzionerima kao prošlih godina i da li će zbog rasta cijena mesa namijeti subvencija u ovom projektu, iz ministarstva su kazali da su 3. oktobra raspisali konkurs za pomoć skladištenju i povlačenju sa tržišta viškova jagnjadi za kompanije koji posjeduju adekvatne prostore za skladištenje.

Dodali da su je kroz ovaj konkurs opredijeljen novac sa ciljem da se riješe tržišni viškovi jagnjadi koji se javljaju u ovom periodu godine.

Tim pozivom je predviđena pomoć od 15 eura po otkupljenom jagnjetu koje se skladišti.

Bonus video: