Razgovarali o razvoju i unapređenju saradnje sa Turskom

Potvrđena liberalizacija tranzitnog prevoza tereta i bilateralnog prevoza punim vozilom

1467 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MKI
Foto: MKI

Ministarstvo transporta i infrastukture Turske u Ankari domaćin je dvodnevnog sastanka Mješovite komisije o međunarodnom drumskom saobraćaju između Turske i Crne Gore, na kojem je razgovarano o razvoju i unapređenju saradnje.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija saopšteno je da je crnogorsku delegaciju predvodio vršilac dužnosti generalnog direktora za drumski saobraćaj i homologaciju vozila, Miloš Rajković, dok je tursku delegaciju predvodio generalni direktor u Ministarstvu transporta i infrastrukture Murat Basor.

„Uzimajući u obzir da se radi o prvom sastanku Mješovite komisije o međunarodnom drumskom saobraćaju između dvije zemlje, od stupanja na snagu Sporazuma između vlada Crne Gore i Turske o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju, potpisan u Cetinju, dana 11. decembra 2009. godine, na njemu je najviše bilo riječi o razvoju, unapređenju saradnje, kao i budućim planovima u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju.

MKI turska
foto: MKI

Glavna tema razgovora je bila u vezi sa godišnjim kvotama dozvola za prevoz tereta u drumskom saobraćaju koje države razmjenjuju.

„Na zahtjev crnogorske delegacije za povećanjem godišnje kvote dozvola, turska strana je spremna da poveća broj dozvola, te je ovom prilikom dogovoreno, da se na godišnjem nivou u budućem periodu razmjenjuje 125 dozvola za prevoz tereta za/iz treće zemlje“, navodi se u saopštenju.

Takođe, ovom prilikom je potvrđena liberalizacija tranzitnog prevoza tereta i bilateralnog prevoza punim vozilom.

MKI turska
foto: MKI

U crnogorskoj delegaciji su bili i načelnik Direkcije za drumski saobraćaj Bojan Radoman, savjetnik za drumski saobraćaj Ilda Ljuca, direktor Sektora saobraćaja Privredne komore (PKCG) Zoran Nikolić, ambasador Crne Gore u Turskoj Periša Kastratović i savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Turskoj Dragan Krivokapić.

Bonus video: