Otvoren Biznis info centar u Tivtu uz podršku Norveške

BIC je neformalna organizaciona jedinica, koja je uspostavljena unutar sistema podrške Opštine Tivat sa osnovnim ciljem da obezbijedi efikasnu, fleksibilnu i proaktivnu podršku preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima i onima koji to žele da postanu, kroz pružanje informacija i savjetodavne podrške

2291 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Na površini od 125 kvadrata u rekonstruisanom prizemlju sjevernog krila stare zgrade Opštine Tivat u Ulici Luke Tomanovića, danas je svečano otvoren novoformirani i lokalni Biznis-info centar.

Biznis info centar (BIC) u Tivtu osnovan je uz podršku Kraljevine Norveške, a u okviru projekta „Norveška za vas – Crna Gora“ sa ciljem unaprijeđenja saradnje sa poslovnom zajednicom kao i poboljšanja poslovnog ambijenta na teritoriji ove opštine.

Kako se čulo na svečanosti otvaranja ove nove institucije kojoj su prisusutvovali čelnici lokalne uprave Tivta, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, stranih donatora i partnera te ovdašnje poslovne zajednice, BIC je neformalna organizaciona jedinica, koja je uspostavljena unutar sistema podrške Opštine Tivat sa osnovnim ciljem da obezbijedi efikasnu, fleksibilnu i proaktivnu podršku preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima i onima koji to žele da postanu, kroz pružanje informacija i savjetodavne podrške.

Kraljevina Norveška finansirala je osnivanje BIC Tivat sa 12.270 eura, dok je Opština obezbijedila prostorije i finansirala njihovu rekonstrukciju sa preko 30.000 eura, kako bi se cijeli prostor priveo novoj namjeni. U BIC-u postoji nekoliko kancelarija, veća prostorija za sastanke prezentacije i prateći tehnički sadržaji.

Pozdravljajući prisutne, gradionačelnik Tivta Željko Komnenović je naglasio da se otvaranjem BIC-a ostavruje vizija lokalne uprave Tivta da se u tom gradu ponude novi poslovni koncepti, te gradi novi poslovni ambijent u tom gradu.

foto: Siniša Luković

“Ideja je da stvaramo novi biznis ambijent u Tivtu po mjeri 21.vijeka, u skladu sa svim onim što je agenda razvoja Opštine Tivat i jedan od njenih ključnih ciljeva – otvaranje novih radnih mjesta. Očekujem da će lokalni preduzetnici u BIC-u naći “svoje mjesto od Suncem”, tačku povezivanja i razmjene svih relevatnih informacija koja če im olakšati, posebno započinjenje novog biznisa", kazao je Komnenović dodajući da već postoji veliko interesovanje za korišćenje kapaciteta i usluga BIC-a.

Naglasio je da će BIC biti i dodatan spojnica lokalnih preduzetnika, malih i srednjih preduzeća sa velikim stranim investitorima prisutnima u Tivtu poput Porto Montenegra i Luštice bay, kao i mjesto koje bi moglo doprinijeti dolasku u Tivat još većeg broja tzv. digitalnih nomada koji su već prisutni u tom gradu.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Armend Mila naglasio je da projekti poput BIC-a u Tivtu dopriose boljem povezivanju biznisa, lokalnih i državnih institucija, poboljšanju njihove komunikacije i prevazilaženju biznis barijera.

Menadžer projekta „Norveška za vas – Crna Gora“ Armen Čekić govorio je o genezi projekta BIC-a iu Tivtu na čijoj se realizaciji radilo skoro osam mjeseci, kao i ciljevima osnivanja te nove institucije usmjerene na kako je kjazao „transformaciuju malih preduzeća, ali i transformaciju podrške takvim preduzećima“.

Naglasio je da je BIC Tivat kao mjesto u kojem će se na najednostavniji način ostvarivati komunikacija biznisa sa lokalnim i državnim institucijama, istovremeno biti i fokalna tačka za prezentaciju novih investicionih mogućnosti u Tivtu, kao i razmjenu iskustava preduzetnika.

Čekić je istakao da je BIC Tivat jedan od ukupno četiri takva biznis-info centra koji su uz podršku norveške Vlade, pored tog grada, otvoreni i u Danilovgradu, Kolašinu i na Žabljaku. Sekretar za privredu Opštine Tivat Vedran Božinović je kazao da će BIC doprinijeti daljem razvoju biznisa u tom gradu, kroz razmjenu informacija, olakšavanje komunikacije preduzetnika sa admnidstracijom, organizovanje različitih obuka i treninga.

"Osim početnika u biznisu, fokus nam je na mikro, mala i srednja preduzeća koja već posluju u Tivtu, a kojima kroz BIC želimo pomoći da ne gube previše vremena na administraciju, već da se mogu više fokusirati na suštinu svojih poslovnih djelatnosti i razvoj svoje ponude", kazao je Božinović dodajući da su za novi BIC važne i žene u biznisu jer Optina Tivat već imja posebne programe za podršku razvoju ženskog preduzetništva, kao i rad sa mladima koje treba pravovremeno pravilno usmjetravati na djelatnosti i stručna zvanja za kojima postoji sve veća potražnja na lokalnom tržštu rada.

"Mi tako u srednjoj školi „Mladost“, na inicijativu Opštine Tivat, već imamo dva razreda novog infromatičkog usmjerenja tehničara za dizajn mobilnih i web aplikacija za koje se nadamo da će u budućnosti ti mladi ljudi ostajati i profesionalnu karijetu graditi u svom gradu Tivtu, a ne da kao što je sada slučaj u Crnoj Gori, mladi u velikom broju odlaze iz svoje države", zaključio je Božinović.

Bonus video: