Benzin od utorka skuplji po šest centi, a dizel za sedam

Litar eurosupera 98 koštaće 1,36 eura, eurosupera 95 1,32 eura, eurodizela 1,55 eura a lož ulja 1,75 eura

53107 pregleda 45 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Cijene obje vrste benzina od utorka bi mogle biti veće za po šest centi, a eurodizela i lož ulja za po sedam centi, pokazuje sadašnji odnos cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i kursa dolara i eura.

Litar eurosupera 98, prema tim podacima, koštaće 1,36 eura, eurosupera 95 1,32 eura, eurodizela 1,55 eura a lož ulja 1,75 eura.

Novi rast cijena na međunarodnim berzama izazvan je odlukom OPEC-a i OPEC-a plus, predvođenih Saudijskom Arabijom, Rusijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima da smanje proizvodnju nafte, navodno zbog viškova sirove nafte na tržištu i straha od ekonomske krize.

Odluka o smanjenju proizvodnje donijeta je uprkos snažnom lobiranju američke vlade, i predstavlja značajno mimoilaženje sa administracijom predsjednika SAD Džoa Bajdena koja pokušava da snizi cijene nafte i goriva uoči ključnih izbora na sredini mandata u novembru.

Saudijska Arabija i druge članice OPEK-a plus, koji okuplja Organizaciju zemalja izvoznica nafte i druge proizvođače, uključujući i Rusiju, naveli su da nastoje da spriječe nestabilnost tržišta, a ne da postignu određenu cijenu nafte.

Bijela kuća je sinoć odluku OPEK-a plus nazvala “pogrešnom” i “kratkovidom” i navela da je Bajden pozvao administraciju i Kongres da istraže načine za jačanje američke energetske proizvodnje i smanjenje kontrole koju OPEK ima nad cijenama energenata.

Bonus video: