Šćekić: Nakon četiri decenije počinjemo sa gradnjom ozbiljnog projekta

Predmet ugovora o radovima je izgradnja novog objekta za Infektivnu kliniku i Kliniku za dermatovenerologiju u Podgorici

6548 pregleda 9 komentar(a)
Šćekić, jedan od prisutnih pri potpisivanju ugovora, Foto: Ministarstvo zdravlja
Šćekić, jedan od prisutnih pri potpisivanju ugovora, Foto: Ministarstvo zdravlja

Potpisan je ugovor o radovima za izgradnju Klinike za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Crne Gore.

To je saopšteno iz Uprave za kapitalne projekte, a zaključenju ugovora, pored direktora Uprave za kapitalne projekte Esmina Bećovića i tehničkog direktora kompanije Strabag Vojina Zajića, prisustvovali su i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

"Čast mi je i zadovoljstvo što sam ispred Uprave za kapitalne projekte potpisao ugovor za izgradnju Infektivne klinike, u vrijednosti od 8,5 miliona eura sa kompanijom Strabag. Nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti da dobrom saradnjom između institucija jačamo zdravstveni sistem Crne Gore“ – kazao je Bećović.

Ugovor je, kako je saopšteno, zaključen između Uprave za kapitalne projekte i kompanije Strabag AG i Strabag DOO Podgorica.

Projekat se, kako navode, realizuje kroz sredstva finansirana od strane Evropske unije kroz IPA fondove, a korisnik projekta je Ministarstvo zdravlja, odnosno Klinički centar Crne Gore.

Dodaju da predmet ugovora o radovima je izgradnja novog objekta za Infektivnu kliniku i Kliniku za dermatovenerologiju u Podgorici.

"Nova zgrada će se sastojati od donjeg nivoa, prizemlja i dva gornja sprata. Ukupna bruto površina iznosi 5.530,00 m2, dok je ukupna površina građevinskog zemljišta 4.264,00 m2.", navodi se u saopštenju.

Ugovorena vrijednost radova iznosi, kako navode, 8.492.468,00 eura, a rok za izvođenje radova je 18 mjeseci od dana izdavanja naloga za početak istih.

"Potpisivanje ovog ugovora je za zdravstveni sistem nemjerljiva stvar da nakon četiri decenije počinjemo sa gradnjom ozbiljnog projekta i za nas je ovo jedan značajan dan koji nas motiviše da u budućem periodu radimo mnogo više i odgovornije kako bi stvorili našim građanima kvalitetnu zdravstvenu uslugu i zdravstvenu zaštitu" – istakao je Šćekić.

Popa je izrazila zadovoljstvo što će zdravstveni radnici u Crnoj Gori uskoro moći da rade u novim objektima uz pristup najsavremenijoj opremi.

"Zadovoljstvo mi je što danas svjedočim potpisivanju ugovora za izgradnju dvije važne klinike za koje je Evropska unija donirala 8,5 miliona eura. Ove dvije klinike ključna su investicija za crnogorsko javno zdravstvo. Crna Gora dobila je 130 miliona eura evropskih grantova i finansijske podrške koji su direktno pomogli da se zaštiti zdravlje medicinskih radnika na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa, da se poboljša javno zdravlje i sačuvaju hiljade radnih mjesta. Srećna sam kad vidim da se novac Evropske unije ulaže u projekte koji konkretno unaprjeđuju živote građana.“ – kazala je Popa.

Izgradnja nove dvije klinike je, kako navode, projekat koji će naš zdravstveni sistem podići na viši nivo i doprinijeti razvoju zdravstva Crne Gore, otvaranju novih radnih mjesta i kvalitetnijih uslova za rad zaposlenih.

Bonus video: