Cijene goriva rastu zbog rata OPEC-a i SAD-a

Cijene benzina od utorka mogle bi biti veće za šest centi, a eurodizela i lož ulja za sedam

11615 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Cijene obje vrste benzina od utorka bi mogle biti veće za po šest centi, a eurodizela i lož ulja za po sedam centi, pokazuje sadašnji odnos cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i kursa dolara i eura.

Litar eurosupera 98, prema tim podacima, koštaće 1,36 eura, eurosupera 95 - 1,32 eura, eurodizela 1,55 eura a lož ulja 1,75 eura.

Novi rast cijena na međunarodnim berzama izazvan je odlukom OPEC-a i OPEC-a plus, predvođenih Saudijskom Arabijom, Rusijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima da smanje proizvodnju nafte, navodno zbog viškova sirove nafte na tržištu i straha od ekonomske krize.

Odluka o smanjenju proizvodnje donijeta je uprkos snažnom lobiranju američke vlade, i predstavlja značajno mimoilaženje sa administracijom predsjednika SAD Džoa Bajdena koja pokušava da snizi cijene nafte i goriva uoči ključnih izbora na sredini mandata u novembru.

Kretanje cijene sirove nafte u proteklih sedam dana
Kretanje cijene sirove nafte u proteklih sedam danafoto: oilprice.com

Saudijska Arabija i druge članice OPEC-a plus, koji okuplja Organizaciju zemalja izvoznica nafte i druge proizvođače, uključujući i Rusiju, naveli su da nastoje da spriječe nestabilnost tržišta, a ne da postignu određenu cijenu nafte.

Bijela kuća je sinoć odluku OPEC-a plus nazvala “pogrešnom” i “kratkovidom” i navela da je Bajden pozvao administraciju i Kongres da istraže načine za jačanje američke energetske proizvodnje i smanjenje kontrole koju OPEC ima nad cijenama energenata.

Bajdenova administracija najavila je i da će iz robnih rezervi na tržište puštati veće količine naftnih derivata kako bi ublažila poskupljenja na svom tržištu.

Crnogorska Vlada je krajem prošlog mjeseca odlučila da produži umanjenje akcize na gorivo za 50 odsto do kraja oktobra.

Država se već skoro pet mjeseci odriče dijela prihoda od akciza na gorivo, zbog čega su prihodi po tom osnovu značajno manji od planiranih.

Akcize na gorivo, da bi se ublažio skok cijena usljed poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini su od 10. maja smanjene za 40 odsto, da bi se od 7. juna dodatno smanjile za još 10, odnosno na ukupno 50 odsto. Tome su prethodile izmjene i dopune Zakona o akcizama, koje je Skupština usvojila 5. maja.

Da Vlada nije smanjila akcize, cijene goriva bi bile veće između 25 i 30 centi.

Bonus video: