Zanatlije pripremile novi zakon o zanatstvu

Memorandumom je predviđeno da se po uzoru na evropske države kontinentalnog prava na struku prenesu javna ovlašćenja samoregulacije i omogući trajno socijalno partnerstvo koje će rasteretiti državu i ojačati pravni nadzor

2725 pregleda 1 komentar(a)
Marđonović, Foto: Privatna arhiva
Marđonović, Foto: Privatna arhiva

Zanatska udruženja, njih 25, usvojilo je predlog novog zakona o zanatstvu koji će dostaviti resornim ministarstvima i svim političkim partijama u Crnoj Gori kao pozicioni dokument pred svake naredne izbore.

Izvršni direktor krovne Zanatsko-preduzetničke komore Crne Gore, Boris Marđonović, rekao je da će oni pozvati svoje članstvo da podrže samo one partije koje potpišu memorandum o razumijevanju (MOR), a pregovori počinju već ove sedmice.

Memorandumom je predviđeno da se po uzoru na evropske države kontinentalnog prava na struku prenesu javna ovlašćenja samoregulacije i omogući trajno socijalno partnerstvo koje će rasteretiti državu i ojačati pravni nadzor.

Pozicioni dokument obuhvata prenos javnih ovlašćenja za jedinstveni sistem dualnog obrazovanja u zanatstvu, majstorske kvalifikacije, usavršavanje, majstorski ispit i prekvalifikacija kroz jedinstveni sistem utvrđen novim zakonom o zanatstvu uz pravni nadzor nadležnih ministarstava.

Dokument obuhvata i majstorski ispit kao uslov za obavljanje opasnih, rizičnih i deficitarnih zanata iz priloga A, koji je sastavni dio zakona. Tu je i javno ovlašćenje za vođenje registara zanatskih majstora, vlasnika privrednih subjekata u slobodnim zanatima i djelatnostima sličnim zanatu, privrednih subjekata iz člana 75, stavovi 3 i 4 predloga novog zakona, učenika u zanatstvu i vještaka zanatske struke.

Dokumentom je obuhvaćeno i javno ovlašćenje za imenovanje vještaka zanatske struke, kao i postavljanje majstorskog ispita na šesti stepen sa dosadašnjeg IV-2 stepena Nacionalnog okvira kvalifikacija (NOKa), čime se ne priznaje status bečelora, već se podiže nivo kvalifikacija bez koje su neophodne za uspješno vođenje preduzeća.

Predviđeno je i jačanje organizacija zanatstva kroz obavezno članstvo u Zanatskoj komori Crne Gore i javna ovlašćenja zanatskih udruženja prilikom sprovođenja zanatskih i majstorskih ispita. Visinu članarine donosi demokratski izabrana skupština, koja se bira po najvišim demokratskim standardima utvrđenim u prilogu C predloženog Zakona a koju zatim potvrđuje nadležno ministarstvo.

Definisano je i početno finansiranje javnih ovlašćenja Zanatske komore do ostvarenja potpune samoodrživisti od naplate članarina i usluga uz obavezan nadzor nadležnog ministarstva.

Predviđene su i prostorije za Zanatsku komoru i regionalne zanatske biroe uključujući zemljište za izgradnju kompetencijskih centara, kao i formiranje ministarstva zanatstva i malih i srednjih preduzeća zbog implementacije zakona, izrade vertikalnih strategija za stabilizaciju i podjednakog razvoja svih branši i kreiranja programa za generiranje tražnje.

Definisano je i imenovanje ministara za to ministarstvo uz prethodno pribavljenu saglasnost Zanatske komore, kao i podrška svim predloženim amandmanima za izmjenu ostalih zakona u članu 104, a sve radi otvaranja prostora za njegovu nesmetanu primjenu.

Predviđeno je i obavezivanje partija potpisnica MOR da će šefovi njihovih poslaničkih klubova ili skupštinski predstavnici/ce, koje partija odredi, biti predlagači i supotpisnici prijedloga zakona sa drugim parlamentarnim partijama koje budu podržale MoR ukoliko Vlada ne prihvati aktuelni prijedlog zanatlija u Radnoj grupi i nakon javnih rasprava, te da neće podnositi naknadne amandmane.

Definisan je i princip uključenosti posloprimaca u 1/3 svih gremija strukovnih udruženja i Zanatske komre radi izbjegavanja sindikalnih tenzija, uključujući obavezno članstvo i svih zaposlenih u privrednim subjektima, ali bez obaveze plaćanja članarine, radi stvaranja inkluzivnog poslovnog ambijenta i podizanja kulture privatnog preduzetništva.

Bonus video: