Damjanović na godišnjem sastanku Svjetske banke i MMF-a u Vašingtonu

"Sastanak kreatora i nosilaca svjetske finansijske i fiskalne politike, prilika je da se razmotre najdjelotvorniji mehanizmi kao odgovor na ekonomsku razvojnu krizu i ostvarenje zajedničkih ciljeva - očuvanje stabilnosti javnih finansija i iskorjenjivanja siromaštva"

4489 pregleda 3 komentar(a)
Damjanović, Foto: Boris Pejović
Damjanović, Foto: Boris Pejović

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović učestvuje na Godišnjem zasijedanju Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koje počinje danas u Vašingtonu i trajaće do 16. oktobra.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, glavne teme ovogodišnjih sastanka su istorijski izazovi sa kojima se ekonomije suočavaju na globalnom nivou, poput pandemije korona virusa, rata u Ukrajini, visoke inflacije i nestašice hrane i energenata.

"Sastanak kreatora i nosilaca svjetske finansijske i fiskalne politike, prilika je da se razmotre najdjelotvorniji mehanizmi kao odgovor na ekonomsku razvojnu krizu i ostvarenje zajedničkih ciljeva - očuvanje stabilnosti javnih finansija i iskorjenjivanja siromaštva", navodi se u saopštenju.

U okviru Vašingtnoskog jesenjeg zasijedanja, kako se dodaje, Damjanović će imati niz bilateralnih sastanaka sa visokim zvaničnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, rukovodiocima Ministasrtava finansija drugih država, šefovima vodećih svjetskih banaka i drugih kredibilnih finansijskih institucija.

Damjanović, koji zajedno sa generalnim direktorom Direktorata za državni budžet, Bojanom Paunovićem, boravi u Vašingtonu do četvrtka, saopšteno je, razgovaraće o finansijskoj, fiskalnoj i makroekonomskoj održivosti, svjetskoj ekonomskoj perspektivi, kao i o globalnim izazovima, u kontekstu male, otvorene i zavisne ekonomije, kakva je crnogorska.

"Godišnji sastanci u Vašingtonu, pored zvaničnika MMF-a i SB, okupljaju vodeće svjetske bankare, ministre finansija, parlamentarce, rukovodioce privatnog sektora, civilnog društva i akademike koji će učestvovati na brojnim seminarima, bilateralnim susretima, konferencijama za štampu, brifinzima i raznim drugim događajima čiji je fokus globalna ekonomija, međunarodni razvoj i stabilan svjetski finansijski sistem", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Bonus video: