Veće subvencije mljekarima možda naredne godine

Iz Ministarstva poljoprivrede su “Vijestima” kazali da je agrobudžetom za ovu godinu predviđena podrška za organizaciju otkupa mlijeka od mljekara i sirara i da je ministarstvo dužno da sprovodi tu mjeru do kraja kalendarske godine u skladu sa definisanom mjerom organizacije otkupa

5197 pregleda 4 komentar(a)
Stočari ranije protestovali zbog cijene mlijeka, Foto: Boris Pejović
Stočari ranije protestovali zbog cijene mlijeka, Foto: Boris Pejović

Predlog Privredne komore Crne Gore za Vladu je da se poveća iznos subvencija za otkup mlijeka sa dva na četiri centa po litru, odnosno šest centi za otkup mlijeka na udaljenosti do 75 kilometara, odnosno preko 100 kilometara. Time bi se, kako su kazali, postiglo širenje otkupne mreže, povećanje otkupa cijene mlijeka i omogućilo povećanje proizvodnje mlijeka.

Iz Ministarstva poljoprivrede su “Vijestima” kazali da je agrobudžetom za ovu godinu predviđena podrška za organizaciju otkupa mlijeka od mljekara i sirara i da je ministarstvo dužno da sprovodi tu mjeru do kraja kalendarske godine u skladu sa definisanom mjerom organizacije otkupa.

”Inicijativa PKCG je dobrodošla kao konstruktivan predlog za kreiranje budžeta za 2023. godinu i biće ozbiljno razmatrana, pri čemu o veličini premija po litru trenutno ne možemo prejudicirati”, kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo je obavilo razgovore sa predstavnicima mljekara po ovom pitanju i najavljuje da će se odgovorno odnijeti prilikom planiranja za 2023. godinu. Poručili su i da je otkup sirovog mlijeka prioritet ovog resora kako bi se povećala količina otkupljenog imlijeka i time obezbijedila veća samodovoljnost potrošača.

Bonus video: