Auto-putem prošlo 711 hiljada vozila

Prošle sedmice radnim danima broj prolazaka kretao se oko pet hiljada, a vikendom oko sedam hiljada vozila

9944 pregleda 19 komentar(a)
Prihod Monteputa od putarine na auto-putu za 80 dana prešao dva miliona eura, Foto: BORIS PEJOVIC
Prihod Monteputa od putarine na auto-putu za 80 dana prešao dva miliona eura, Foto: BORIS PEJOVIC

Dionicom auto-puta Podgorica - Mateševo, od početka naplate putarine 21. jula do 8. oktobra prošlo je ukupno 711 hiljada vozila, pokazuju podaci kompanije Monteputa.

Najviše vozila ovom dionicom prošlo je 7. avgusta - 14.325, dok se prošle sedmice radnim danima broj prolazaka kretao oko pet hiljada a vikendom oko sedam hiljada.

Cijena putarine za prolazak cijelom dionicom, sa porezom na dodatu vrijednost (PDV) od 21 odsto, iznose od 1,5 eura za motocikle, 3,5 eura za putnička vozila do 17 eura za kamione i autobuse.

Što znači da je za proteklih 80 dana, koliko se putarina naplaćuje, prihodovano nešto preko dva miliona eura.

Godišnja rata za kredit koji je korišćen za njegovu izgradnju iznosi 60 miliona eura. Najoptimističnije procjene pokazuju da bi Monteput od naplate putarine godišnje mogao prihodovati oko 10 miliona eura.

Auto-put je svečano otvoren 13. jula na Dan državnosti, a prvih sedam dana je njegovo korišćenje bilo besplatno. Naredne dvije godine nalazi se u takozvanom probnom radu, kada se nedostaci mogu prijaviti izvođači kineskoj kompaniji CRBC.

Njegova izgradnja trajala je sedam godina, dva mjeseca i tri dana, umjesto četiri godine koliko je bilo predviđeno.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović najavio je da se 2024. ili 2025. godine može očekivati raspisivanje tendera za izvođača radova na sljedećoj dionici Mateševo - Andrijevica.

Bonus video: