SO Nikšić: Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta za period januar-jun, i rebalans sa 2022.

Do rebalansa je došlo zbog donacije grada Beograda u iznosu od dva miliona eura, pa je tako umjesto 23,7 miliona eura, budžet za 2022. godinu rebalansiran na iznos od 25 miliona

5636 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: SO Nikšić
Sa sjednice, Foto: SO Nikšić

Glasovima vladajućih partija, odbornici Skupštine opštine (SO) Nikšić, nakon dvodnevnog zasijedanja, usvojili su izvještaj o izvršenju budžeta za period januar-jun ove godine, kao i rebalans budžeta za 2022. godinu, kojim će budžet bude veći za 1,3 miliona eura.

Do rebalansa je došlo zbog donacije grada Beograda u iznosu od dva miliona eura, pa je tako umjesto 23,7 miliona eura, budžet za 2022. godinu rebalansiran na iznos od 25 miliona.

Glavna zamjerka opozicije bila je što se rebalans budžeta traži u vremenskom periodu kad nije moguće izvođenje kapitalnih radova.

Odbornik "Evropskog tima za Nikšić" Boris Muratović kazao je da je rebalans kasno donesen, dok je njegov partijski kolega, Rajko Perović, istakao da je izvršenje kapitalnih izdataka zaključno sa 30. junom bilo 17 odsto, dok će rebalansom biti 22,1 odsto.

"Kad mislimo kapitalni budžet da izvršimo – u decembru? Ko može u decembru da izvodi građevinske radove", pitao je Perović koji je ocijenio da je izvršenje kapitalnog budžeta ispod minimuma.

Kazao je da je rad opštinske Agencije za projektovanje i planiranje bio veoma loš zbog čega kasni realizacija nekoliko projekata, poput izgradnje novog vatrogasnog doma i nove zgrade Filološkog fakulteta.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević rekao je da će tender za vatrogasni dom biti raspisan početkom novembra, kao i da je da sadašnja lokalna vlast pokrenula pitanje Filološkog fakulteta.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

"Što se tiče projekta Filološkog fakulteta to je stajalo u nekom depou deset godina. Mi smo pokrenuli to pitanje, a vi ste imali vremena da to potencirate. Tender za to će biti raspisan početkom godine. Što je bilo do lokalne samouprave mi smo uradili", kazao je Kovačević.

I Tanja Knežević Perišić je kritikovala dosadašnje ostvarenje kapitalnih investicija i podsjetila na predizborna obećanja predstavnika sadašnje lokalne vlasti.

Kako je rekla, projekata je malo, a oni koje je započela bivša lokalna vlast teško se realizuju.

"Osim što je stigao Rus da pravi votku u Dakinim pogonima sve je drugo u domenu priče", kazala je Knežević Perišić.

Predsjednik SO Nemanja Vuković rekao je da je sadašnja vlast u Nikšiću za pola godine realizovala više projekata nego bivša za cijelu godinu, kao i da je ponosan na procenat realizovanog programa Demokrata i koalicije "Za budućnost Nikšića".

Vuković (u sredini)
Vuković (u sredini)foto: Svetlana Mandić

"Mislim da je preko 40 odsto programa Demokrata realizovano, a i koalicije 'Za budućnost Nikšića'. Mi smo usaglasili naše programe i krenuli da realizujemo, a tek smo na godinu i pet mjeseci našeg mandata. Uprkos preprekama na koje nailazimo i koje smo zatekli, mi naša obećanja ispunjavamo. Uradili smo mnogo, a tek ćemo", poručio je Vuković.

Obrazlažući izvještaj o izvršenju budžeta za period januar–jun 2022. godine, sekretar Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo Zoran Šoškić kazao je da ukupno ostvareni primici za prvih šest mjeseci ove godine iznose 8,4 miliona miliona eura, dok su izdaci 10,1 miliona eura.

"U 2022. godini za prvih šest mjeseci ukupno ostvareni primici veći su za 1,5 miliona eura nego za posmatrani period 2021, dok su izvršeni izdaci veći za nepunih 80.000 eura... Može se doći do zaključka da je Opština veoma dobro poslovala u proteklih šest mjeseci. Na današnji dan imamo 5,8 miliona eura", kazao je Šoškić.

Prema njegovim riječima, kapitalni izdaci u periodu januar-jun ove godine su 723.000 eura i manji su u odnosu na isti period prošle za nepunih 340.000, a zbog geopolitičke i unutrašnje situacije u Crnoj Gori, koje su proizvele inflaciju, sprovođenje javnih nabavki je, kako je kazao, bilo izuzetno teško

"To je i razlog što je izvršenje kapitalnih investicija bilo jako malo. Blizu milion eura planirano je da realizuje do kraja godine, smatram da će se ostvariti i to će biti jedno od najvećih ostvarenja do sada", rekao je Šoškić.

Koalicija "Evropski tim za Nikšić" predložila je amandmane o povećanju zarada zaposlenima u lokalnoj upravi za 15 odsto, izdvajanju sredstava za organizovanje Festivala uličnih svirača koji bi bio održan pred Novu godinu, povećanje stipendija za najbolje studente i učenike za sto odsto i pomoć od po stotinu eura za penzionere sa najnižim primanjima. Usvojen je amandman o povećanju stipendija, koji je prihvatio predsjednik Opštine, pa se o njemu nije glasalo, dok ostali amandmani nijesu prošli.

Odbornica Demokrata Anđela Peković je u ime Kluba odbornika "Demokrate- Ne damo Nikšić-Demos", podnijela inicijativu za institucionalizaciju 12. maja, Dana Svetog Vasilija, i da isti bude proglašen za praznik – Dan zaštitnika grada, dok je predsjednik Opštine Marko Kovačević predložio promjenu Statuta Opštine kako bi Dan zaštitnika grada bio uvršten u praznike.

Na sjednici se raspravljalo i o informaciji o stanju i aktivnostima na ostvarivanju potreba i interesa građana u mjesnim zajednicama, o formiranju Savjeta za sport, o parking zonama…

Bonus video: