DPS platio ručak i priganice

Troškovi za skup koji je organizovalo Udruženje penzionera Podgorice kao “nestranačko druženje” plaćeni sa izbornog računa koalicije “Svi za naš grad”. Udruženja penzionera su po statutu nestranačke i humanitarne organizacije

30482 pregleda 33 komentar(a)
Politička zloupotreba penzionera?: Vuković i Stanišić na skupu od 2. oktobra, Foto: DPS
Politička zloupotreba penzionera?: Vuković i Stanišić na skupu od 2. oktobra, Foto: DPS

Troškovi za zajednički ručak i druženje predstavnika Udruženja penzionera sa nosiocem liste "Svi za naš grad" gradonačelnikom Ivanom Vukovićem i kandidatima za odbornike sa te liste plaćeni su sa izbornog računa koalicije "Svi za naš grad", saopšteno je “Vijestima” iz Demokratske partije socijalista (DPS).

To druženje je organizovano 2. oktobra u restoranu "Odžaklija" u Gornjoj Gorici.

Iz ove koalicije je tada saopšteno da je gradonačelnik Podgorice i nosilac liste DPS-ove koalicije “Svi za naš grad” Ivan Vuković, bio na druženju kandidata za odbornike te koalicije sa starijim građanima Podgorice, povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba.

Na fotografijama, koje su iz te koalicije poslali tada medijima, vidi se kako Vukovića dočekuje predsjednik Udruženja penzionera Podgorice Ilija Stanišić, kako Vuković dijeli priganice penzionerima, ali i penzioneri sa propagandnim materijalom te koalicije.

U prvom članu statuta Saveza penzionera piše: "Savez udruženja penzionera je nevladina, nestranačka, humanitarna, interesna, jedinstvena, neprofitna organizacija, slobodno i dobrovoljno povezanih i učlanjenih penzionera Crne Gore, radi ostvarivanja zajedničkih interesa i vršenja određenih socijalno-humanitarnih poslova".

Stanišić je u reagovanju na tekst "Vijesti" od 3. oktobra pod naslovom "Vuković na partijskom skupu obećao novac Udruženju penzionera kod kojeg su otkrivene brojne nepravilnosti u radu", kazao da je skup "organizovan sa predstavnicima, ali i članovima Udruženja penzionera, bez obzira na članstvo u partiji ili opredjeljenje".

Prema objavljenim fotografijama skupu je prisustvovalo oko sto penzionera, većinom članova rukovodstva opštinskog i mjesnih udruženja. Prema informacijama "Vijesti" pozivi na ovaj skup, čiji trošak snosi DPS, stizali su iz Udruženja penzionera Podgorice.

Sve ovo dovodi u pitanje statutarnu obavezu da su udruženja penzionera nestranačke organizacije i potvrđuje kritike penzionera nezadovoljnih radom funkcionera Saveza i Udruženja da je ta organizacija pretvorena u servis jedne partije a da je bavljenje socijalno-humanitarnim poslovima u drugom planu.

Vuković je tada, između ostalog kazao da će Glavni grad, ako izostane pomoć Vlade, izdvojiti novac za izgradnju četvrte zgrade za penzionere.

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) prekinuo je davanje novca udruženjima penzionera za rješavanje stambenih pitanja, zbog velikog broja zloupotreba koje je otkrila komisija, kao i nezakonitog rada samih udruženja. U vezi sa ovim slučajem tužilaštvo je pokrenulo izviđaj.

"Vijesti" su nakon skupa poslale pitanja u kabinet gradonačelnika: Ko je bio organizator skupa sa penzionerima kojeg ste imali u nedjelju 2. oktobra; ko je snosio troškove zajedničkog ručka i organizacije; da li je to bio radni sastanak Vas kao gradonačelnika ili predstavnika pokreta "Svi za naš grad".

Iz kabineta gradonačelnika je 4. oktobra samo odgovoreno: "Obavještavamo Vas da Glavni grad i gradonačelnik nijesu organizatori pomenutog skupa, te nijesmo nadležna adresa za Vaša pitanja. Shodno prethodno navedenom, informišemo Vas da troškove skupa nije snosio Glavni grad".

Tada nije odgovoreno da je trošak za ovaj skup plaćen sa izbornog računa koalicije koju predvodi i za koji on kao njen nosilac odgovara.

Bonus video: