Smijenili Folića jer im nije dostavljao izvještaje o radu, Hajdinaga v.d. izvršnog direktora ZZZCG

Za razrješenje Folića glasala tri člana, a uzdržana su bila dva člana Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje

67747 pregleda 76 komentar(a)
Folić, Foto: Zavod za zapošljavanje
Folić, Foto: Zavod za zapošljavanje
Ažurirano: 12.10.2022. 15:31h

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) smijenio je danas izvršnog direktora Gorana Folića.

Za vršioca dužnosti (v.d.) izvršnog direktora imenovan je Gzim Hajdinaga.

Folić je član Demokratske Crne Gore.

Iz ZZZCG je zvanično saopšteno da sjednici Upravnog odbora ZZZCG održanoj danas Folić razriješen dužnosti zbog kršenja člana 78 (nadležnosti direktora) Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, čime je ozbiljno narušeno funkcionisanje ZZZCG.

"Za razrješenje Gorana Folića su glasala tri člana, a uzdržana su bila dva člana Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno u saopštenju, Upravni odbor je smijenio Folića jer im nije dostavljao informacije o svom radu koje su tražili još u avgustu iako su zahtjeve za nihovim dostavljanjem ponavljali na četiri naredne sjednice.

Novi upravni odbor imenovan početkom avgusta na konstitutivnoj sjednici od 12. avgusta u cilju upoznavanja sa situacijom u Zavodu, naložio je direktoru da im dostavi presjek kompletnog stanja u Fondu, a posebno zahtjeva za subvencijama po regijama i po mjesecima: koliko je zahtjeva podnijeto, koliko je zahtjeva riješeno, koliko zahtjeva nije riješeno i zašto, koliko je zahtjeva odbijeno i zašto su odbijeni, s datumom podnošenja i imenima poslodavaca. Dostaviti podatak koliko je bilo tužbi pema ZZZCG zbog neispaćivanja subvencija.

Ti podaci traženi su za period od početa mandata prethodnog saziva Upravnog odbora 4. maja 2021. i imenovanja Folića – do kraja mandata prethodnog saziva Upravnog odbora 3. Avgust 2022.

Od direktora je tada zatraženo da naloži Savjetu Fonda da ne odobrava subvencije poslodavcima ukoliko dokumentacija nije dostavljena u skladu sa zakonom i Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku ostvarivanja prava na subvencije, kao i da svaki ugovor o radu, mora da bude u skladu sa Zakonom o radu – sadržina ugovora o radu zaposlenog čija se zarada subvencionira mora da sadrži visinu koeficijenta, a obavezno iznos osnovne zarade kao osnovni element.

Zatraženo je i da im dostavi analizičke kartice – bankovne izvode za sve račune i podračune Zavoda od dana imenovanja prethodnog Upravnog odbora do njihovog razrješenja, kao i da im dostaviti popis kompletnog voznog parka ZZZCG s tačnom kilometražom i navođenjem lica koja su zadužila vozila – od imenovanja prethodnog Upravnog odbora (4.05.2021) do 15.08.2022, kao i odluke / ovlašćenja za korišćenje službenih vozila.

Upravni odbor je tada zatražio da službena vozila treba da budu parkirana svakog dana u 15 sati na parkingu Zavoda u skladu sa Uputstvom o načinu i uslovima korišćenja službenih vozila u ZZZCG.

Zatražili su i da im dostavi odluku kojom je dat na korišćenje službeni stan Zavoda u Podgorici.

"Vezano za obraćanje Davida Perčobića Upravnom odboru od 11. Avgusta, treba dostaviti kompletnu informaciju koja sadrži podatke iz Kadrovske službe, Uprave za kadrove vezano za postupak izbora direktora Zavoda, kao i mišljenje resornog Ministarstva s obzirom da njihov član nije bio u Komisiji UZK za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata na javnom konkursu za izbor direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore", navedeno je u zaključku Upravnog odbora iz avgusta.

Upravni odbor je danas saopštio da im svi ovi podaci i dalje nisu dostavljeni.

Na sjednici Upravnog odbora od 25. avgusta nije usvojen polugodišnji izvještaj o radu Zavoda.

Na sjednici od 31. avgusta Upravni odbor je zatražio da sektori Zavoda dostave direktoru, a direktor Upravnom odboru sektorske izvještaje, shodno datim sugestijama (stanje u sektoru; segmenti koji ne funkcionišu; predlozi za poboljšanje pojedinačnih segmenata) i u odnosu na primjedbe date na Izvještaj.

Tada je zatraženo i da im direktor dostavi punu informaciju o stanju kredita za samozapošljavanje, punu informaciju zašto je raskinut ugovor o komesionom poslu sa Prvom bankom, dostaviti kopiju Zapisnika Upravnog odbora na kojoj je donijeta odluka, informaciju o angažovanju advokatske kancelarije Stijović i kopiju Zapisnika Upravnog odbora na kojoj je donijeta odluka o ovom poslu, sve informacije koje nisu dostavljene, shodno Izvodu iz Zapisnika sa Konstitutivne sjednice od 12. avgusta i sa 2. sjednice od 24. avgusta, punu informaciju o ispunjenosti preporuka DRI, kao i informaciju o predstavnicima Zavoda u organima upravljanja privatizovanih preduzeća, o broju i vrsti akcija (tabelarno) koje posjeduje ZZZCG

Rok za dostavljanje izvještaje i traženih informacija bio je sedam dana, ali one ni danas nisu bile dostavljene Upravnom odboru.

Upravni odbor je na sjednici od 13. septembra donio zaključke da im sve informacije koje su tražio moraju biti dostavljene što prije, a najkasnije u roku od 7 dana od dana održavanja te sjednice.

"To se naročito odnosi na zahtjeve za informacijama koji su upućene menadžmentu sa Konstitutivne sjednice Upravnog odbora održane 12. Avgusta; sa 2. Sjednice od 24. Avgusta i sa 3. Sjednice od 31. Avgusta 2022.godine. Nedostavljanje traženih informacija će se smatrati kao opstrukcija ovog saziva Upravnog odbora, jer se tražene informacije uporno ne dostavljaju u definisanom vremenskom periodu", navedeno je u tadašnjem zaključku.

Ponovo je zatraženo da službena vozila moraju da budu parkirana na prakingu nadležnih službi nakon radnog vremena i ne smiju se koristiti u privatne svrhe i naglašava da se ova odluka ne poštuje u kontinuitetu od konstitutivne sjednice pored upozorenja da se krše zakonski propisi i da određen broj vozila nije registrovan, a ista se koriste u saobraćaju.

Ni nakon te sjednice UPravni odbor nije dobio tražene informacije i izvještaje, pa ih je ponovo zatražio na sjednici od 7. oktobra.

Kako ni nakon toga informacije nisu dostavljene, Upravni odbor je danas smijenio Folića.

Bonus video: